Ukratko
StoryEditor

Europske burze u minusu peti dan zaredom

06. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale peti dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku čelnika američka središnje banke o kamatnim stopama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, pa je na putu tjednog gubitka od oko 3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,54 posto, na 8.195 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,81 posto, na 18.425 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 7.388 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, pa je na putu tjednog gubitka za više od 2,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,8 i 1,2 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto, dok se u Hong Kongu ne radi zbog uragana.

Na tržištima vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones indeks oslabio 0,54, a S&P 500 0,3 posto. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,25 posto.

Na tržištu vlada nervoza uoči objave podataka o zapošljavanju u američkom gospodarstvu u kolovozu, koje bi moglo utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatnim stopama.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 165 tisuća, više u odnosu na 114 tisuća u srpnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla pasti s 4,3 na 4,2 posto.

- Tržište se stalno njiše između želje za rizikom i bijega od rizika dok investitori prate makroekonomske pokazatelje jer je Fed poručio da će ih pratiti radi donošenja odluke o kamatnim stopama. Tržište prati podatke kako bi steklo uvid u to kako se gospodarstvo ponaša u vezi scenarija prizemljenja i što to sve znači za Fedovu kamatnu politiku - kazao je Wasif Latif, predsjednik u tvrtki Sarmaya Partners.

Na tržištu se očekuje da će Fed u rujnu početi smanjivati kamatne stope, nakon što je godinama vodio restriktivnu monetarnu politiku.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

15. rujan 2024 15:31