Ukratko
StoryEditor

Grad Otočac kroz suradnju s Combisom i HT-om među prvim pametnim gradovima u Hrvatskoj

27. Rujan 2024.

Combis i Hrvatski Telekom uspješno su za Grad Otočac implementirali Otočac City App za pametno upravljanje gradom. Kroz inovativnu OneCity App platformu stanovnici ovog ličkog grada, od sada putem aplikacije mogu pratiti i plaćati račune, pratiti važne informacije te komunicirati s gradskim službama.

Grad Otočac jedan je od prvih gradova u Republici Hrvatskoj koji uz većinsku financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) uvodi modernu i za upotrebu jednostavnu aplikaciju, Smart City App.

- Uspostavili smo digitalnu platformu City App Otočac koja će građanima omogućiti jednostavan pristup gradskim uslugama kao što su pregled i plaćanje računa, prijava komunalnih nepravilnosti i slanje digitalnih zahtjeva za realizaciju usluga koje pružaju gradski servisi. Navedene usluge, kao i objava važnih servisnih informacija namijenjenih građanima i turistima omogućit će kvalitetniju i transparentniju komunikaciju te efikasnije rješavanje zahtjeva građana u cilju povećanja zadovoljstva građana. Aplikacija će biti podloga za daljnji razvoj i digitalizaciju gradskih servisa - izjavio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac na nedavnom obilježavanju početka rada aplikacije koja jamči jasne koristi za građane i gradove svih veličina.

- U Combisu smo već više godina predani razvoju Smart City rješenja, a u suradnji s Hrvatskim Telekomom digitalizacija gradova poprimila je novu dimenziju i jako nam je drago da se sve više gradova odučuje za ovako važan korak prema svojim građanima. Želio bih naglasiti kako sva naša tehnološka rješenja prati i briga o kibernetičkoj sigurnosti kao jednom od ključnih izazova s kojima se suočavaju gradovi u digitalnoj transformaciji. Naime, nova NIS2 Direktiva Europske unije o sigurnosti mreža i informacijskih sustava postavlja visoke standarde za zaštitu kritične infrastrukture, obvezujući da se prilagode i javne tvrtke zadužene za opskrbu energentima, vodom, tvrtke za odvodnju i kanalizaciju, kao i one za zbrinjavanje otpada ili regulaciju prometa. U suradnju s Hrvatskim Telekomom već implementiramo rješenja koja pomažu gradskim servisima u usklađivanju s ovom direktivom i podizanju otpornosti na cyber prijetnje - naglasio je Goran Car, glavni direktor Combisa.

Digitalizacija je neizostavni korak u izgradnji modernih urbanih sredina, a OneCity aplikacija samo je jedno u nizu pametnih rješenja koja Combis i Hrvatski Telekom nude gradovima kako bi učinkovitije upravljali resursima, smanjili operativne troškove i povećali sigurnost građana.

„Aplikacija Grada Otočca koristit će podjednako svim dobnim skupinama jer nudi jednostavan, razumljiv i sveobuhvatan uvid u sve obveze i prava. Starije generacije građana koje se nešto teže koriste novim tehnologijama, dobit će priliku za savladavanje digitalnih vještina, a oni mlađi, koji obično i preuzimaju brigu oko plaćanja računa i komunikacije sa službama, brzo i efikasno sredstvo za rješavanje njihovih svakodnevnih obveza, bez obzira gdje se u datom trenutku nalazili“, izjavio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

City App Otočac aplikacija dostupna je za besplatno preuzimanje na sljedećim poveznicama:

Za korisnike Androida

Za iOS korisnike

27. rujan 2024 10:02