Ukratko
StoryEditor

Hrvoje Hajduk (Setcor):Kako privući i zadržati talente ključno je pitanje u IT sektoru

18. Listopad 2024.
Hrvoje Hajduk, direktor odjela ljudskih potencijala, Setcor
Filozofija nam se temelji na kontinuiranom razvoju zaposlenika, pružanju fleksibilnih radnih uvjeta i stvaranju radnog okružja koje potiče inovacije i osobni rast

Posljednjih godina postalo je jasno da HR profesionalci nisu samo pomagači pri zapošljavanju već strateški partneri koji pomažu kompaniji u razvoju talenata, digitalnoj transformaciji, pa tako i rastu. Takvim promjenama uloge ljudskih potencijala posvjedočila je i jedna od vodećih domaćih ICT kompanija, Setcor, čiji HR odjel spremno odgovara na izazove i potrebe tržišta te je trenutačno usredotočen na privlačenje i zadržavanje zaposlenika, kvalitetnih IT stručnjaka. Osim o izazovima, direktor ljudskih potencijala u Setcoru Hrvoje Hajduk govorio je i o ključnim trendovima, employer branding strategijama, ali i budućnosti HR-a u IT industriji.

Kako se trendovi poput rada na daljinu, hibridnih i decentraliziranih timova manifestiraju u vašoj industriji?

– U ICT industriji rad na daljinu i hibridni modeli postali su sveprisutni, ali unatoč tim trendovima u Setcoru vjerujemo da ništa ne može nadmašiti kvalitetu suradnje koja se postiže osobnim kontaktom i zajedničkim radom u fizičkom prostoru. Fokus nam je na stvaranju poticajnog i ugodnog radnog okružja u kojem naši zaposlenici mogu razvijati svoje talente, rasti i međusobno se podržavati. Naravno, pratimo sve trendove u industriji, ali smatramo da timska dinamika i zajednička radna kultura, u kojoj se zaposlenici osjećaju povezano i podržano, pridonosi ne samo profesionalnom razvoju, već i jačanju osjećaja pripadnosti. Naša strategija usmjerena je na održavanje zdravog balansa u kojem timovi mogu najbolje iskoristiti svoje vještine u neposrednom kontaktu s kolegama i okružju koje potiče inovativnost i suradnju.

Kakve vještine i talente danas traže kod zaposlenika, a posebno IT stručnjaka?

– Osim tehničkih vještina koje su nužne, soft vještine poput agilnog upravljanja projektima i komunikacijskih sposobnosti također postaju sve važnije jer IT stručnjaci sve više rade u multidisciplinarnim timovima i na projektima koji zahtijevaju suradnju.

Koje su najperspektivnije primjene AI-ja u HR-u IT kompanija?

– AI donosi niz korisnih alata koji mogu unaprijediti HR procese u IT kompanijama, posebice u područjima zapošljavanja, razvoja zaposlenika i zadržavanja kadrova. Primjerice, AI može pomoći u analizi velikih količina podataka o kandidatima i zaposlenicima, što može ubrzati proces zapošljavanja i olakšati prepoznavanje specifičnih talenata. Omogućuje i prilagodbu programa obuke i razvoja, pružajući zaposlenicima personalizirane planove prema njihovim potrebama i vještinama. Međutim, u Setcoru AI vidimo ponajprije kao alat koji nam pomaže sagledati širu sliku, ali nikako kao ključan element u donošenju odluka. Vjerujemo da ljudska komponenta ostaje nezamjenjiva, osobito kada je riječ o procjeni karaktera, kulture i potencijala kandidata. Svaki životopis i kandidat kod nas prolaze kroz ruke stručnjaka jer smatramo da nijedan alat ne može zamijeniti ljudsku procjenu i osjećaj za ono što odgovara našem timu i kulturi tvrtke.

Koje strategije employer brandinga smatrate najučinkovitijima kako biste se istaknuli na tržištu?

– U Setcoru vjerujemo da je transparentna komunikacija o radnoj kulturi i uvjetima rada ključna za privlačenje vrhunskih talenata. Employer branding fokusira se na promociju fleksibilnih radnih modela, mogućnosti stalnog učenja i razvoja te inovativnog okružja koje potiče kreativnost i rast.

Kad biste morali sažeti svoju filozofiju o privlačenju, zadržavanju i razvoju vrhunskih talenata u jednoj rečenici, kako bi ona glasila?

– Naša filozofija temelji se na kontinuiranom razvoju zaposlenika, pružanju fleksibilnih radnih uvjeta i stvaranju radnog okružja koje potiče inovacije i osobni rast. 

Sadržaj nastao u suradnji s kompanijom Setcor

18. listopad 2024 09:02