Ukratko
StoryEditor

Ministarstvo gospodarstva tek 29. lipnja saznalo za trgovanje viškom plina

11. Srpanj 2023.
Davor Filipovićfoto Rene Karaman

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo je da je prvu informaciju o prodaji viškova plina kako je to činio HEP, dobilo od Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) 29. lipnja.

Ministarstvo tvrdi da je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić dopisom od 5. travnja 2023. obavijestio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da će, kako se citira, ‘po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta HEP d.d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023 koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili stranom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina‘.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije naložilo drugačije postupanje, a HEP nije informirao ministarstvo da će viškove prodavati po netržišnim cijenama, suprotno obavijesti koju su dostavili ministarstvu, kažu u ministarstvu gospodarstva.

Dodaju da Barbarić nije obavijestio Ministarstvo ni o zapunjenju svojih skladišnih kapaciteta niti o mogućnostima skladištenja plina u drugim skladištima plina.

- Prvu informaciju o takvoj prodaji HEP-ovog plina Ministarstvo je dobilo 29. lipnja 2023. dopisom od HROTE-a u kojem je bilo vidljivo da se HEP-ov plin prodaje po netržišnim cijenama. Vlada RH je nakon toga promijenila Uredbu i time je HEP prestao preuzimati plin od Ine -  kaže se u priopćenju.

U niti jednom od dopisa koji je HEP uputio ministarstvu ne navodi se mogućnost prodaje plina na način kako je to u konačnici HEP napravio niti se ministarstvo obavještava o postupanju Uprave HEP-a nakon zaprimljenog dopisa od 5. travnja 2023., dodaje se.

Tjednik Nacional objavio je danas dokumente prema kojima je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić četiri puta prije lipnja upozoravao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da se hitno nešto poduzme jer će doći do ogromne financijske štete za HEP zbog gubitaka u prodaji viškova otkupljenog plina od Ine.

Prema Nacionalu, dopisi su na znanje osobno slani i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću te taj tjednik zaključuje kako je jasno da su premijer i ministar gospodarstva trebali znati što se događa. Podsjeća pritom na prošlotjedne izjave Filipovića i Plenkovića da su za problem saznali tek 30. lipnja.

Dopisi su prema nacionalu stizali u Ministarstvo gospodarstva i u Ured premijera 27. siječnja, zatim je išla požurnica 1. veljače, te još dva dopisa 13. veljače, i 27. ožujka.

Barbarić u dopisima koje je objavio Nacional, traži od ministra da žurno spriječi gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina koje po cijenama ‘mogu biti znatno niže od nabavnih‘. Upozorio je da bi HEP zbog toga mogao biti u gubitku čak 200 milijuna eura.

25. travanj 2024 18:07