Ukratko
StoryEditor

Najtraženiji fakultet u Hrvatskoj – Ekonomski fakultet Zagreb

10. Srpanj 2023.
Jedan od najpoželjnijih sveučilišnih studija Ekonomskog fakulteta je prijediplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku – Bachelor Degree in Business (BDiB) koji studentima omogućuje osoban i razvoj poslovne karijere u međunarodnom okruženju

Mnogostruki su razlozi zašto je Ekonomski fakultet u Zagrebu jedan od najpoželjnijih fakulteta u zemlji, od duge tradicije do izvrsnog nastavnoga kadra i omogućavanja studentima da ostvare zavidne karijere, ali možda je jedan od važnijih njegova sposobnost da se vrlo uspješno prilagođava promjenama, novim trendovima u svom i globalnom okružju. Izdvajamo najvažnije razloge zašto Ekonomski fakultet u Zagrebu ostaje vodeća institucija koja oblikuje buduće generacije stručnjaka sposobnih nositi se s izazovima globalnoga gospodarstva.

Maturanti prepoznaju kvalitetu i mogućnosti koje im se nude tijekom i nakon studiranja

Studenti se tijekom studija prate na razne načine, omogućuje im se praksa, dodatno obrazovanje kroz razne radionice i projekte, suradnja i kontakti s liderima na gospodarskom tržištu, a većina njih zaposli se već i za vrijeme studija. Omogućeno je i studiranje na engleskom jeziku kao i studiranje u inozemstvu putem međunarodnih programa mobilnosti, koje studentima daje neprocjenjivo iskustvo i znanje na sveučilištima diljem svijeta. Uz to, kontinuirano se radi na podizanju kvalitete nastave, dovode se mnogi inozemni predavači i gosti predavači iz zemlje. Također, potiče se i izvannastavni osobni razvoj studenata pa se tako mogu uključiti u rad studentskih udruga koje su se već iskazale svojim projektima. Tu je i pjevački zbor te razne sportske aktivnosti. Studenti sudjeluju na raznim natjecanjima, projektima, međunarodnim razmjenama i brojnim drugim aktivnostima te osvajajući priznanja i nagrade predstavljaju fakultet u najboljem smislu. U želji za osiguranjem jednakih uvjeta studiranja, posebna briga vodi se i o studentima s invaliditetom. Dobra komunikacija sa studentima je najvažnija, studenti se uvijek imaju komu obratiti za pomoć i savjet.

Sveučilišni studij na engleskom jeziku – Bachelor Degree in Business (BDiB)

Prijediplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku Bachelor Degree in Business (BDiB) izvodi se od 2008. godine i dalje je jedini sveučilišni studij iz područja biznisa u Hrvatskoj koji se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku. Studij je namijenjen hrvatskim i stranim državljanima koji žele steći znanja i vještine kritičkog i analitičkog razmišljanja, rješavanja poslovnih problema, timskog i projektnog rada, ali i digitalne i komunikacijske vještine koje će im omogućiti osobni razvoj i razvoj poslovne karijere u domaćem i osobito u međunarodnom okružju. Na godinu se BDiB studentima pridruži i više od 250 stranih studenata iz 40-ak zemalja iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata, što omogućuje jedinstveno multikulturno iskustvo.

BDiB program na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pruža iznimne prednosti i otvara brojne mogućnosti za studente koji se odluče za taj studijski program. Taj prijediplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku, koji je dobio EPAS akreditaciju EFMD-a još 2011. godine, omogućuje studentima da pohađaju nastavu i polažu ispite na engleskom jeziku.

Jedna od prednosti studiranja BDIB programa je mogućnost povećanja prilika za dobivanje stipendija za studijski boravak na inozemnim sveučilištima za hrvatske studente. Taj program omogućuje hrvatskim studentima da steknu međunarodno priznate ECTS bodove i da im se prizna akademski stupanj na sveučilištima diljem svijeta. S druge strane, stranim studentima pruža se prilika da iskoriste sve pogodnosti studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, uključujući stjecanje akademskog stupnja i diplome na engleskom jeziku.

Ključne prednosti BDiB programa su kvalitetno podučavanje i poticajno okružje

Jedna od ključnih prednosti BDiB programa je kvalitetno podučavanje i poticajno okružje. Nastavu izvode iskusni nastavnici s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali i gosti predavači s partnerskih sveučilišta te stipendisti programa ‘Fulbright‘. Gostujući profesori s renomiranih inozemnih sveučilišta i institucija također sudjeluju u nastavi na gotovo svakom kolegiju, pružajući studentima bogato iskustvo i perspektivu izvan granica Hrvatske.

Na BDiB studiju se radi u malim grupama, nastavu izvode profesori i znanstvenici s relevantnim međunarodnim referencijama, kojima se u nastavi pridružuju gostujući profesori iz 30-ak zemalja i stručnjaci iz prakse. Ekonomski fakultet Zagreb je renomirana i međunarodno afirmirana institucija koja surađuje s više od 200 relevantnih svjetskih fakulteta i sveučilišta diljem svijeta, s kojih dolaze i brojni gostujući profesori koji izvode nastavu na gotovo svakom kolegiju. Nikako nije svejedno tko i kako izvodi nastavu, radi čega Ekonomski fakultet Zagreb stalno ulaže u osobni i profesionalni razvoj svojih nastavnika i osoblja. Tako su i BDiB nastavnici također gostujući profesori na velikom broju prestižnih inozemnih institucija, naši profesori su daleko najcitiraniji i znanstveno najproduktivniji u zemlji i široj regiji, što studentima omogućuje vrhunsko obrazovanju u malim grupama, individualni pristup i nemjerljivo međunarodno i multikulturno iskustvo studiranja na najvećoj obrazovnoj instituciji u zemlji.

Jedinstvena karakteristika BDIB programa je rad u malim grupama studenata. To omogućuje interaktivni pristup podučavanju temeljen na rješavanju poslovnih problema te potiče razmjenu ideja i sudjelovanje svakog pojedinog studenta. Osim toga, ta vrsta studijskog okružja omogućuje studentima da upoznaju ljude iz različitih zemalja i kultura, stvarajući tako međunarodnu i multikulturnu atmosferu.

Studenti BDIB programa imaju i mogućnost sudjelovanja u organizaciji radionica, konferencija te pohađanja predavanja stranih profesora. Također, tijekom viših godina studija organiziraju se intenzivni posjeti i studentske prakse u renomiranim poduzećima koja posluju u Hrvatskoj, gdje je engleski jezik osnovni jezik komunikacije. To pruža studentima priliku da steknu praktično iskustvo i primijene stečeno znanje iz studija u stvarnom poslovnom okružju.

Studij je moderno koncipiran, sadrži sve najvažnije discipline kojima prati, ali i postavlja trendove u poslovnom upravljanju, čime polaznicima daje mogućnosti brzog razvoja poslovne karijere u vrlo propulzivnim područjima i laku prilagodbu čestim promjenama poslovnih trendova. Na svim kolegijima izvodi se studentima orijentirana nastava kojom polaznici dobivaju izvrsna metodološka znanja i razumijevanje ključnih trendova, što im omogućuje da se lakše nose s poslovnim problemima i promjenama. Dodatne prednosti studija su rad u malim grupama, angažman inozemnih profesora, uključenje stručnjaka iz prakse, stalan rad na stvarnim poslovnim problemima i iznimno međunarodno iskustvo kroz iskustveno učenje, međunarodne studijske posjete, konferencije, studentske projekte i sve ostalo što EFZG kao najveća obrazovna institucija u zemlji u svom području nudi. Sve te prednosti čine BDIB program na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu izvrsnim izborom za sve studente koji žele stjecati znanje iz područja poslovne ekonomije na engleskom jeziku. Taj program nudi kvalitetno obrazovanje, međunarodnu perspektivu, mogućnost povezivanja s renomiranim stručnjacima iz industrije te pruža brojne mogućnosti za daljnji akademski i karijerni razvoj.

Spektar zanimanja kojima se studenti mogu baviti nakon što diplomiraju na Ekonomskom fakultetu

Ekonomija je društvena znanost i obuhvaća širok spektar zanimanja. Pokriva sva ključna područja ekonomije i poslovne ekonomije kao što su primjerice financije, marketing, menadžment, računovodstvo i revizija, trgovina i međunarodno poslovanje, turizam, analiza i poslovno planiranje, menadžerska informatika. Za vrijeme studija organiziraju se i brojna predavanja istaknutih stručnjaka, gospodarstvenika, poduzetnika i ostalih osoba iz prakse, zatim razne radionice, seminari i posjete poduzećima. Na taj način studentima se otvaraju kontakti, omogućava im se stjecanje uvida u praktična znanja naših najboljih gospodarstvenika te ih se uvodi u svijet poduzetništva.

Danas je teško pronaći neku instituciju ili organizaciju u Hrvatskoj, visoku gospodarsku ili političku dužnost koju nije ili neće obnašati netko od završenih studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu integrirani su u gotovo sve segmente društva, dajući vrijedan i važan doprinos akademskoj i znanstvenoj zajednici, ali i razvoju gospodarskih odnosa u zemlji i svijetu.

Studenti koji završe BDiB studij zapošljavaju se izrazito brzo, najčešće potkraj studija ili odmah nakon završetka i brzo napreduju i razvijaju svoje karijere. Tome svakako pomaže i činjenica da veliki broj BDiB studenata obavlja stručnu praksu u renomiranim domaćim i stranim kompanijama kao što su Google, Amazon, Adidas AG, Pay Pal, European Central Bank, Flix Bus, N26, Škoda Auto, Rocket Internet, Nike headquarter in Amsterdam, Procter and Gamble Central Europe, Tech Stars London, Toyota Motor Europe itd. Veliki broj od 250-ak BDiB alumnija radi na visokim upravljačkim funkcijama u renomiranim domaćim i stranim kompanijama, a neki od njih žive i rade u inozemstvu.

Ono što svakako odlikuje Ekonomski fakultet u Zagrebu je 102 godine stara tradicija, ugledni znanstvenici, iskustvo, međunarodna mobilnost, ali i kontinuirani razvoj i unapređenje studijskih programa. Bogata lepeza studijskih programa koji se izvode u dvije obrazovne vertikale – sveučilišnoj i stručnoj. Između ostalog, jedna od prednosti je i ta što studenti koji završe sveučilišni diplomski studij mogu upisati i najvišu razinu obrazovanja, odnosno poslijediplomski sveučilišni doktorski studij.

Diploma Ekonomskog fakulteta Zagreb vrijedi svugdje u svijetu

Strateško opredjeljenje Fakulteta je međunarodna relevantnost, a to dokazuje prestižnim akreditacijama: AACSB-a i EQUIS-a na razini cijele institucije te EFMD-ovim programskim akreditacijama, koje ima samo 207 institucija u svijetu. Međunarodni ugled i vrhunska kvaliteta Ekonomskog fakulteta Zagreb stalno se potvrđuju neovisnim međunarodnim vrednovanjima, a prestižna EQUIS akreditacija, jedno je od najprestižnijih međunarodnih priznanja za fakultete iz područja ekonomije i poslovne ekonomije, i uspostavljeni standardi svrstali su Ekonomski fakultet u Zagrebu u jedan posto vodećih, elitnih visokoškolskih institucija iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u svijetu.

Međunarodna vidljivost i prepoznatljivost i to prema najvišim globalnim standardima kvalitete u nastavnom i izvannastavnom djelovanju poslodavcima daju dodatnu potvrdu izvrsnih kompetencija studenata.

Akreditacije i certifikati koje Fakultet posjeduje osiguravaju jamstvo studentima, akademskoj zajednici i poslovnim partnerima da institucija obrazuje i stvara najbolje ljudske potencijale u području poslovne ekonomije i ekonomije. Upravo zbog svega navedenog mladi ljudi radi znanja, a ne ‘papira‘ dolaze studirati na Ekonomski fakultet Zagreb i na BDiB studij. Vrlo često svojim studentima ističemo da je znanje jedino što im nitko nikada ne može uzeti i da je ulaganje u vrhunsko obrazovanje i međunarodna iskustva nešto najbolje što mogu učiniti za sebe.

– Naša tradicija koja traje već 102 godine, ugledni znanstvenici, međunarodna mobilnost i neprestani razvoj studijskih programa čine nas liderima u obrazovanju u području ekonomije i poslovne ekonomije – istaknula je prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta.

– Ponosni smo na svoju ulogu u oblikovanju izvrsnih kompetencija studenata i pružanju kvalitetnog obrazovanja, koje je relevantno kako u akademskom, tako i u međunarodnom poslovnom svijetu – dodala je Mališ.

Programi međunarodne razmjene

Ekonomski fakultet u Zagrebu je lider u međunarodnim programima razmjene za studente. Samo u ovoj godini Fakultet je ugostio 278 studenata iz 36 zemalja svijeta pružajući im priliku da istraže hrvatsko obrazovanje i kulturu te prošire svoje horizonte. Ta raznolikost i internacionalna perspektiva dodatno obogaćuju iskustvo studiranja na Ekonomskom fakultetu. Kvalitetna nastava, vrhunski predavači iz zemlje i svijeta te kontinuirana podrška studentima u pripremi za međunarodno tržište rada čine Ekonomski fakultet u Zagrebu globalno konkurentnim.

Studiranje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pruža studentima temeljne vještine, stručnost i međunarodno iskustvo, koji su ključni faktori uspjeha na sve zahtjevnijem tržištu rada. Bez sumnje, Ekonomski fakultet u Zagrebu ostaje vodeća institucija koja oblikuje buduće generacije stručnjaka sposobnih nositi se s izazovima globalnoga gospodarstva.

03. svibanj 2024 05:58