Ukratko
StoryEditor

Nova razina digitalne sigurnosti: Mastercard uveo besplatnu zaštitu identiteta za korisnike njihovih kartica

20. Rujan 2024.
foto Cavan Images
Usluga Mastercard ID Theft Protection™ otkriva potencijalne krađe identiteta te pruža trenutna upozorenja ako se otkrije sumnjiva aktivnost

Prevaranti koriste razne metode za krađu identiteta korisnika, od fizičke krađe dokumenata do phishinga i povreda podataka. Online računi su posebno ranjivi jer se lako kompromitiraju u slučaju povrede podataka. Od sada, financijske institucije u Hrvatskoj imaju priliku ponuditi svojim korisnicima besplatan pristup usluzi Mastercard ID Theft Protection kako bi zaštitili njihovu najvrjedniju imovinu - njihov identitet. Ova usluga otkriva potencijalne krađe identiteta pretražujući najdublje kutke interneta, pruža trenutna upozorenja ako se otkrije sumnjiva aktivnost te nudi savjete za minimiziranje gubitka i štete.

– ID Theft Protection, usluga zaštite identiteta, novost je koju je Mastercard besplatno i ekskluzivno ponudio korisnicima svojih kreditnih i charge kartica u Hrvatskoj od srpnja ove godine. Usluga korisnicima omogućuje da imaju nadzor nad tim jesu li njihovi osobni podaci, poput npr. email adrese, broja telefona ili broja kartice, kompromitirani. Usluga se koristi preko digitalnog portala gdje korisnici unose podatke koje žele pratiti, odnosno nadzirati – objašnjava Tina Mirčeta, direktorica proizvoda i rješenja za kibernetičku sigurnost za jugoistočnu Europu u Mastercardu. Dodaje da u slučaju da su podaci kompromitirani, korisnicima preko portala i email notifikacija savjetuju koje mjere mogu poduzeti kako bi minimalizirali potencijalnu štetu.

– Što se, pak, sigurnosti unesenih podataka tiče, usluga je dizajnirana na način da se osobni podaci odmah po unosu enkriptiraju i ne spremaju u naše sustave ili sustave naših davatelja usluga. Dodatnu razinu sigurnosti osiguravaju i sigurnosne mjere koje primjenjujemo u održavanju usluge, lokacija i opreme na kojima se usluga održava, a koje slijede najbolje industrijske prakse – kaže Mirčeta.

Korisnici usluge ID Theft Protection mogu nadzirati različite vrste osobnih podataka, poput email adresa, brojeva telefona, fizičkih adresa, osobne iskaznice, putovnice, zdravstvene iskaznice, brojeva kartica, bankovnih računa, nadimaka s društvenih mreža i sve do djevojačkog prezimena majke. Ono što je važno naglasiti je da korisnici sami odlučuju koje osobne podatke žele nadzirati te koliko osobnih podataka žele nadzirati preko Mastercardova portala.

– Usluga ID Theft Protection korisnicima pruža kontrolu nad njihovim osobnim podacima, što nam ponekad nedostaje u digitalnom svijetu. Digitalni kanali su po svojoj naravi otvoreni i počivaju na dijeljenju informacija i u takvom otvorenom svijetu iznimno je bitno imati nadzor i kontrolu na koji način se naši osobni podaci koriste i na vrijeme moći reagirati u situacijama kada dođe do sigurnosnih incidenata – naglašava Mirčeta.

Krađa identiteta može biti financijski i emocionalno devastirajuća za korisnike koji traže stručnost i odgovornost financijskih institucija kako bi osigurali sigurnost svojih osobnih podataka. Upravo zato Mastercard sustavno radi na neprestanom pružanju usluga koji korisnicima pružaju ili unapređuju digitalnu sigurnost.

– Identitet je na neki način najprivatnija imovina koju imamo, a posebno je osjetljiv, odnosno ranjiv u digitalnom okruženju u kojem smo aktivni. Često se zna dogoditi da ne posvećujemo dovoljnu pažnju zaštiti svog digitalnog identiteta. Ponekad je želja za određenim artiklom ili informacijom ili korištenjem određenog popularnog websitea i servisa veća od opreza i spremno dijelimo osobne podatke, ne mareći radimo li to na siguran način i na sigurnim stranicama. Mastercard, kao tehnološka kompanija, svojim korisnicima želi pružiti ne samo inovativne digitalne i platne usluge nego i servise koje podižu razinu sigurnosti ekosustava u kojem smo aktivni. Prvi korak u stvaranju sigurnosti uvijek je uvid u postojeće stanje i ID Theft Protection to omogućuje na način da korisnicima daje pregled sigurnosti njihovih osobnih podataka te im pomaže minimalizirati štetu u slučaju povreda privatnosti podataka – zaključuje Mirčeta.

Više detalja o ID Theft Protection, kao i mogućnost aktivacije usluge koja je besplatno dostupna prvih godinu dana svim korisnicima Mastercard kreditinih kartica možete pronaći OVDJE.

image

Usluga Mastercard ID Theft Protection™

foto
20. rujan 2024 10:01