Ukratko
StoryEditor

Očekuje se smirivanje prodaja

07. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje smirivanje prodaja i stagnacija Crobexa, koji su dan ranije pali za više od 1,5 posto, reagirajući s danom zakašnjenja na oštre rasprodaje početkom tjedna na globalnim burzama.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je u utorak 1,64 posto, na 2.923 boda, a Crobex10 za 1,54 posto, na 1.817 bodova. Indeksi su tako s danom zakašnjenja popratili oštar pad cijena dionica na globalnim burzama u ponedjeljak, zbog straha od moguće recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu. U utorak su svjetski burzovni indeksi nadoknadili veći dio oštrih gubitaka od dana ranije.

Svi sektorski indeksi bili su u minusu, a najviše je pao Crobextransport, za 3,48 posto. Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,51 milijun eura, što je za 688 tisuća više nego u petak.

- Domaće tržište jučer je definitivno reagiralo na oštar pad globalnih burzi od dana ranije. Iako su se jučer na europskim burzama indeksi oporavili, domaći burzovni indeksi su znatno pali, pri čemu se Crobex u prijepodnevnim satima spustio nakratko čak ispod 2.900 bodova, no poslije je ublažio gubitke. Dogodio se i kuriozitet da su na burzi samo tri dionice zabilježile rast cijene, što samo ističe kako smo imali loš burzovni dan - kaže Roman Rinkovec, broker u invsticijskom društvu Credos.

Kako navodi, razlog oštre korekcije globalnih burzi početkom tjedna bio je strah investitora od moguće američke recesije i prijetnja ratom na Bliskom istoku, no već dan kasnije najvažniji indeksi su se oporavili. 

- Pretpostavljam da će danas i na ZSE doći do smirivanja prodaja. U svakom slučaju, ne očekujem ni približno takav pad kao jučer - navodi Rinkovec.

Najveći promet ostvaren je dionicom Končara, 215 tisuća eura, a cijena joj je pala za 3,26 posto, na 356 eura. Uz iznimku dionice SPAN-a koja je pala za 3,41 posto, to je najveći današnji pad među deset dionica s najvećim prometom. No, dionicom SPAN-a ostvaren je znatno manji promet, 73,8 tisuća eura.

Dionicom Končar D&ST-a trgovalo se za 177,2 tisuća eura, uz pad njezine cijene za 1,82 posto, na 1.620 eura.

Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesla sa 161,8 tisuća eura i padom cijene za 1,09 posto, na 182 eura.

Nešto veći promet, 152 tisuće eura, imala je još i dionica Podravke, čija je cijena pala 1,82 posto, na 162 eura.

Najveći pad cijene među likvidnijima imala je dionica Luke Ploče, i to za 5,56 posto, na 136 eura. Većih dobitnica nije bilo.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 41 dionicom, pri čemu je tek cijena njih tri porasla, 28 pala, a 10 stagnirala.

20. rujan 2024 00:06