Ukratko
StoryEditor

Očekuje se stagnacija Crobexa na rekordnim razinama

16. Listopad 2024.
Zagrebačka burzafoto Ratko Mavar

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa na rekordnim razinama, kao i dan prije, a ostaje za vidjeti hoće li i promet ostati na povišenim razinama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je ojačao blagih 0,08 posto, na 3.008 bodova, dosegnuvši novu rekordnu razinu. Crobex10 ojačao je, pak, 0,02 posto, na rekordna 1.884 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 2,43 posto, dok je naviše pao Crobexturist, za 0,35 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,5 milijuna eura, što je 740 tisuća više nego dan ranije.

Ukupni promet ‘podebljao‘ je blok promet od 298 tisuća eura povlaštenom dionicom Adrisa, po cijeni od 59,6 eura za dionicu.

„Tjednima je na burzi bilo vrlo mirno, promet je bio mršav, a Crobexi su bilježili male pomake, no posljednjih dana tržište je naglo oživjelo. Crobexi su snažno porasli i dosegnuli rekordne razine. Znatno je porastao i promet, što se ponajviše zahvaljuje trgovanju dionicama HT-a, među ostalim kupnji za trezor”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom HT-a, 3,3 milijuna eura, uz skok cijene za 1,77 posto, na 34,5 eura, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Podravke, s prometom od 229 tisuća eura, a cijena joj se spustila 0,33 posto, na 153 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Končara, kojom je ostvareno 192 tisuće eura, a cijena joj je pala jedan posto, na 402 eura.

Znatniji promet imala je i redovna dionica Končara D&ST, gotovo 130 tisuća eura, a poskupjela je 1,16 posto, na 1.750 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je cijena njih 12 porasla, isto toliko pala, a osam stagnirala.

„Danas očekujem stagnaciju Crobexa, kao i dan ranije, a ulagači će se u idućem razdoblju početi pozicionirati za skorašnji početak sezone objava poslovnih rezultata kompanija”, kaže Roman Rinkovec.

16. listopad 2024 10:16