Ukratko
StoryEditor

Općina Fužine: neodoljivo putovanje u prošlost i vinski okusi

13. Lipanj 2024.
Općina Fužine

Odvažite se na neodoljivo putovanje u prošlost i uživajte u vinskim okusima hrvatskih vinara u općini Fužine koja ovog vikenda slavi 150 godina turizma i gostoljubivosti.

Subota, 15. lipnja rezervirana je za jedinstvenu Wine&Lake walk, vinsku šetnju uz očaravajuće fužinarsko jezero Bajer kada će moći uživati u degustacijama vina, vinara iz Istre, Kvarnera, Međimurja, Bregovite Hrvatske i Ozlja, aromatičnim sirevima, domaćim salama od divljači. Na stazi dugoj 7 km bit će postavljeno pet vinskih stanica, od čega četiri uz jezero i jedna u centru Fužina. Sve će biti postavljene uz beach barove na jezeru i špilju Vrelo.

Posjetitelje će zabavljati ulični svirači, a u popodnevnim satima organizirano je gledanje utakmice Europskog prvenstva putem video zida, a Vatrene će bodriti i grupa Impulsi. Za najmlađe posjetitelje organizirana je fun zona s kreativnim radionicama i oslikavanjem lica.

Za bezbrižno putovanje, svim posjetitelji iz Rijeke put Fužina mogu doživjeti i tematskim vinskim vlakom koji će uključivati i vođenu turu sa stručnim vodičem. Program počinje u podne, a trajat će do kasnijih večernjih sati. Ulaznice za Wine&Lake walk, vinsku avanturu mogu se nabaviti putem sustava Eventim, za sve posjetitelje koji dolaze vlakom ili automobilom. Za posjetitelje koji dolaze vlakom, vlak iz Rijeke kreće u 13:15 sati, a povratak iz Fužina je u 22 sata.

Svi željni vožnje dva kotača imat će prigodu to učiniti tijekom obiteljske biciklijade koja se održava u subotu od 14:30 do 18 sati oko jezera Bajer, a omogućen je i najam bicikala.

Prvi turisti – putovanje u prošlost

Nedjelja je posvećena prizorima iz prošlosti kada će na željeznički peron u Fužine doći povijesni vlak kojim će se oživjeti trenutci iz davne 1874. godine kada su izletnici sa Sušaka, Rijeke i primorskih naselja dolazili u Fužine. Posjetitelje će dočekati Puhački orkestar Fužine i učenici Osnovne škole Ivanke Trohar. Posjetitelje će u povijesnom vlaku pratiti stručni vodič i glumačka ekipa HNK Ivana pl. Zajca u tradicionalnim kostimima.

Vlak iz Rijeke polazi u 11:15 sati, a dolazak je predviđen u 12 sati. Nakon glazbeno-zabavnog programa na željezničkoj stanici, slijedi šetnja do centra Fužina, gdje će posjetitelji uživati u scenskom prikazu „Prvi turisti“ koji će se održati na pozornici ispred zgrade Pivarne (u centru Fužina). Rekonstrukcija prošlosti koju je režirao Denis Brižić, prvak kazališta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci prikazat će prvi organizirani dolazak turista u Fužine, začinjen ljubavnom dinamikom. U uprizorenju dolaska turista, pored kazališta, Čavjanskih maškara i KUD-a Primorka Krasica, sudjeluju i Puhački orkestar Fužine, OŠ Ivanke Trohar, Udruga dr. Franjo Rački, kočijaš Ujo & konjić Lisac, grupa Gorani.

Nakon scenskog prikaza, program se nastavlja na glavnoj pozornici ispod brane, uz nastupe Puhačkog orkestra Fužine, zbora Vrelo, KUD-ova i vokalnih skupina. U centru Fužina posjetitelje očekuje prezentacija hrvatskih vinara uz degustacije vina, a tijekom oba dana program će biti obogaćen ponudom domaćih OPG-ova, punktovima s craft pivovarama i food truckom. Karte za povijesni turistički vlak dostupne su putem Eventim sustava.

18. lipanj 2024 11:27