Ukratko
StoryEditor

Oporavak turizma: Turista i prihoda ponegdje i više nego 2019.

19. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Svijetom je u prvih sedam mjeseci 2024. putovalo oko 790 milijuna turista ili 11 posto više nego u istom razdoblju 2023. te samo četiri posto manje nego u rekordnoj predpandemijskoj 2019., a do kraja 2024. očekuje se nastavak pozitivnog trenda, izvijestili su u četvrtak iz Svjetske turističke organizacije UN Tourism.

Na temelju novih podataka iz Svjetskog turističkog barometra, iz UN Tourisma komentiraju da su pozitivni rezultati u svjetskom turizmu ove godine potaknuti velikom potražnjom u Europi i ponovnim otvaranjem tržišta u Aziji i na Pacifiku, te da je to u skladu s predviđanjima o potpunom oporavku međunarodnih turističkih dolazaka u 2024. godini.

- Unatoč aktualnim ekonomskim i geopolitičkim rizicima međunarodni turizam je na putu potpunog oporavka od najveće krize u povijesti. Potražnja za međunarodnim putovanjima je velika, kao i učinkovitost jačanja zračnih veza i ublažavanja viznih ograničenja. Ovakav oporavak naglašava i rastuću potrebu za turističkim planiranjem i upravljanjem njegovim utjecajima na zajednice uz povezivanje ogromne socioekonomske koristi od turizma sa uključivim i održivim politikama - poručio je glavni tajnik UN Tourisma Zurab Pololikashvili.

Bliski istok i dalje vodi oporavak, a Europa i dalje najposjećenija

Podaci iz Svjetskog barometra pokazuju da su u prvih sedam mjeseci 2024. sve svjetske regije ostvarile snažne rezultate, pri čemu je Bliski istok kao regija zadržala najjači rast s 26 posto više međunarodnih dolazaka turista u odnosu na isto vrijeme 2019. godine.

Slijedi Afrika s porastom dolazaka stranih turista od sedam posto u odnosu na 2019., dok su Europa i Amerike u prvih sedam mjeseci 2024. na razini 99 odnosno 97 posto tih dolazaka prije pandemije, što se može opisati i dostizanjem rezultata iz 2019., s time da je Europa i dalje ostala turistički najposjećenija regija u svijetu.

Azija i Pacifik znatno su se oporavili od pandemijske krize, ali još zaostaju za 2019., za oko 18 posto s dolascima stranih turista.

Iz UN Tourisma izdvajaju i odredišta diljem svijeta koja su premašila brojke iz 2019. među kojima najbolje rezultate u prvih sedam mjeseci ostvario Katar, s čak 147 posto više turista nego 2019. Tu su još i Albanija, gdje su se dolasci stranih turista više nego udvostručili, zatim slijede El Salvador, Saudijska Arabija, Moldavija i Tanzanija.

Albanija i Srbija s najvećim rastom prihoda od turizma

Kada je riječ o prihodima od međunarodnog turizma, iz UN Tourisma ističu da je 47 od 63 zemlje čiji su podaci dostupni vratilo vrijednosti prije pandemije već u prvih šest mjeseci 2024., a mnoge su prijavile i dvoznamenkasti rast u odnosu na tu godinu.

Među zemljama s najboljim rezultatima do lipnja/srpnja 2024. bile su Albanija s porastom tih prihoda od 128 posto te Srbija s porastom od 126 posto, a slijede Tadžikistan s porastom od 85 posto, Pakistan od 76 posto, Crna Gora od 70 posto, Sjeverna Makedonija od 60 posto, Portugal od 57 posto, Turska od 55 posto te Kolumbija s 54 posto većim prihodima nego 2019.

Podaci o troškovima tj potrošnji u međunarodnom turizmu pokazuju pak da je najveća potražnja za odlaznim putovanjima u razdoblju od siječnja do srpnja 2024. bila s velikih izvornih tržišta poput SAD-a, iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, zatim iz Australije, Kanade i Italije, kao i iz Indije (ali uz ograničene podatke).

U 2023. izvozni prihodi od turizma u svijetu 1,8 bilijuna dolara

U UN Tourismu su revidirali i podatke o prihodima za 2023., koji pokazuju da su izvozni prihodi od međunarodnog turizma dosegnuli 1,8 bilijuna američkih dolara, uključujući prihode od prijevoza putnika, što je gotovo isto kao 2019., odnosno tek oko 1 posto manje. I izravni BDP turizma također se, kažu, u 2023. oporavio na razinu prije pandemije, dosegnuvši procijenjenih 3,4 bilijuna dolara, što je oko 3 posto globalnog BDP-a, dok je to u 2019. bilo oko 4 posto.

19. rujan 2024 12:59