Ukratko
StoryEditor

Otvorene prijave za HealthComm Awards: Priznanja projektima koja promiču vrijednosti modernog zdravstva, usmjerenog na pacijente

11. Travanj 2024.
Ivica Belina
Projekte u šest kategorija do kraja travnja mogu prijaviti sve organizacije iz zdravstvenog sektora, prehrambene i tehnološke kompanije, komunikacijske agencije, start-upovi te strukovna udruženja i udruženja pacijenata

Otvorene su prijave za prvi HealthComm Awards, jedinstvenu i sveobuhvatnu nagradu koja promiče izvrsnost u zdravstvu. Izvrsnost se ogleda u primjerima iz prakse usmjerenim na zdravlje građana i bolje ishode liječenja pacijenata o kojima uvelike ovisi i vraćanje povjerenja u zdravstveni sustav. Prijave su otvorene do 10. svibnja, a pobjednicima će se nagrada svečano uručiti u sklopu konferencije HealthComm Forum 2024 koja će se, na temu novog društvenog ugovora o zdravstvu, održati 6. i 7. lipnja u Zagrebu.

Prijave se zaprimaju online, a projekte u okviru šest kategorija mogu prijaviti organizacije iz javnog i privatnog zdravstvenog sektora, prehrambene i tehnološke kompanije, komunikacijske agencije, start-upovi te strukovna udruženja i udruženja pacijenata. Žirijem HealthComm Awardsa presjedat će Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, a s njim će projekte ocjenjivati Željka Martinović iz Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Sani Pogorilić iz Inovativne farmaceutske inicijative, Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore, Irena Orlović iz izdavačke kuće HARFA, glavna urednica magazina Doktor u kući Suzana Ciboci Stunja, Ljiljana Vukota iz Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, Tena Niseteo iz Definicije hrane te Nina Išek Međugorac, direktorica konferencije HealthComm Forum. 

Cilj nagrada HealthComm Awards je istaknuti i promicati vrijednosti koje su preduvjet modernog i održivog zdravstva kao što su znanstvena i tehnološka dostignuća, inovacije i nova rješenja za probleme, inicijative koje vraćaju povjerenje u znanost i sustav, pristup koji pacijenta stavlja u fokus kad je riječ o prevenciji i liječenju, pomicanje granica u pružanju zdravstvene skrbi, međusobna suradnja za ostvarenje zajedničkih ciljeva, otvorena komunikacija i – iznad svega – činjenje dobra. Samo takvom zdravstvenom sustavu, koji čuva zdravlje i spašava živote, građani imaju razloga vjerovati.

- U razdoblju u kojem je prosječna ocjena zdravstva pala na jako niskih 2,7, u kojem samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, gotovo nitko odličan, a tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta, vrijeme je da preispitamo ustaljene prakse i boljke zdravstvenog sustava te jasno pokažemo za što se zalažemo. Upravo zato u okviru HealthComm Foruma želimo istaknuti i nagraditi svijetle primjere u zdravstvu koji ne samo da pozitivno utječu na povratak povjerenja građana u sustav, već i motiviraju sve ostale važne dionike na usmjeravanje napora prema modernijem i održivijem zdravstvu - izjavio je Ivica Belina, predsjednik žirija HealthComm Awards i predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Da su građani razočarani stanjem zdravstva u Hrvatskoj i osjećaju snažnu potrebu za pozitivnim promjenama, potvrđuje i činjenica da su u okviru nedavno provedenog istraživanja HealthComm Foruma poručili da im je tema zdravlja od vitalnog interesa te da će velika većina (njih čak 88 posto) svoj glas dati političarima i strankama koji će se pred izbore pozabaviti problemima u zdravstvu. Kad se građane pitalo koja im je najvažnija pojedinačna zdravstvena tema, njih čak 56 posto istaknulo je ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja. Ovi, ali i brojni drugi rezultati istraživanja ukazuju na potrebu pokretanja važnih promjena u sektoru kojima neupitno mogu doprinijeti inspirativni projekti kojih u Hrvatskoj, bez obzira na alarmantno stanje, ima sve više.

O svim gorućim temama i nužnosti novog društvenog ugovora u zdravstvu razgovarat će se 6. i 7. lipnja na Zagrebačkom Velesajmu na regionalnoj konferenciji HealthComm Forum, koja će se ove godine održati u partnerstvu s Kraljevinom Danskom – zemljom s jednim od najuspješnijih i najučinkovitijih zdravstvenih sustava u Europi. Konferencija će ponovno okupiti predstavnike javnog i privatnog zdravstvenog sektora, nacionalne i lokalne vlasti, farmaceutske industrije, nevladinih udruga, medija i drugih relevantnih organizacija. Potvrđeni keynote govornici konferencije HealthComm Forum 2024 su dr.sc. Laura Cooley, glavna urednica magazina The Journal of Patient Experience (SAD), dr. Ksenija Kos, glavna neurologinja u bolnici Mercy u St. Louisu (SAD) i Jan Beger, direktor u kompaniji Digital Ecosystem EMEA, GE HealthCare (Njemačka).

Svima im je zajednički cilj vraćanje fokusa na pacijente, pa tako dr.sc. Laura Cooley kao profesionalka vođena jasnom misijom, teži stvaranju vrijednosti kroz poboljšanje komunikacije i iskustva pacijenata u različitim kontekstima zdravstva. Dr. Ksenija Kos zamišlja budućnost u kojoj medicinsko znanje slobodno teče preko granica, obogaćujući praksu medicine i poboljšavajući skrb o pacijentima na globalnoj razini, dok Jan Berger, viši direktor za digitalni ekosustav u GE Healthcare EMEA i čelni čovjek Edison Acceleratora u GE Healthcareu, nije samo vizionar s 15 godina iskustva, već je optimizacijom arhitekture kliničkih rješenja i radnih procesa uvelike pridonio poboljšanju iskustava pacijenata.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama konferencije.

26. travanj 2024 04:31