Ukratko
StoryEditor

Plenković najavio krajem kolovoza pripreme za rebalans proračuna

01. Kolovoz 2024.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da će krajem kolovoza, kada Vlada nastavi zasjedati nakon ljetne stanke, nastaviti pripreme za rebalans državnog proračuna. 

- Konzultacije se vode, to su uobičajene aktivnosti, vodeći računa i o razvojnoj i redistributivnoj funkciji proračuna kako bi osigurali i ulaganja i zaštitu svih ranjivih skupina u društvu. Također će se tada u javno savjetovanje pustiti i prijedlog novih poreznih izmjena - najavio je u uvodu sjednice Vlade.

U savjetovanje će krenuti i Nacionalni plan stambene politike koji će prije toga još jednom biti raspravljen na razini kabineta i Vlade kako bi se pozabavili sa temama koje su važne za svakog hrvatskog čovjeka, a to je prije svega cijena nekretnina, cijene najma koje su značajno povećane u zadnjih nekoliko godina. 

- Tu smo odlučni pronaći i promišljene politike i i rješenja koja trebaju pomoći građanima -  rekao je.

U Hrvatskoj je, kako je naveo, trenutno 25 posto stanova prazno, 40 posto stambenog fonda ne služi za stanovanje, a to je oko milijun stanova koji se trenutno ne koriste u stambene svrhe.

To su podaci koji su polazište za rješavanje ovog problema, kazao je Plenković te dodao kako se moraju naći i rješenja za pomoć mladim obiteljima kako riješiti pitanje stanovanja i na taj način voditi politike koje neće pridonijeti dizanju cijena nekretnina i najma nego obrnuto. Logika je pronaći rješenje za priuštivo stanovanje u Hrvatskoj, kazao je.

16. rujan 2024 06:49