Ukratko
StoryEditor

Posebna dostava: DHL osigurao avionski prijevoz gorili Kiburi u novu nastambu u Londonskom zoološkom vrtu, na vrijeme za Božić!

02. Prosinac 2022.
foto Oliver Dixon

DHL Express je sigurno prevezao zapadnu nizinsku gorilu pod imenom Kiburi u njezinu novu nastambu u Londonski zoološki vrt kao dio međunarodnog programa spašavanja ugroženih vrsti.

Osamnaestogodišnji Kiburi koji je putovao iz zoološkog vrta Loro Parque na Tenerifima dobio je odličan tretman tijekom svog putovanja od 3063 kilometara – putovao je u sanduku izrađenom po njegovoj mjeri uz kontinuiranu podršku predanog tima čuvara zoološkog vrta, zrakoplovnih inženjera, logističkog osoblja, sigurnosnog tima, pilota i vozača. Težak 193 kile i visok 165 centimetara, Kiburi je tijekom svog leta uživao u brojnom voću i povrću, kao i voćnom čaju.

Slijetanjem u London 18. studenog, Kiburi je prespavao na zračnoj luci Heathrow. Sljedećeg jutra je stigao u zoološki vrt, gdje ga je dočekao tim veterinara i čuvara, koji su ga detaljno pregledali. Nakon toga sigurno je smješten u svoj novi dom - Kraljevstvo Gorila.

- Pomoći Kiburi da se preseli u London nam je bila velika privilegija. Logistički napor iza njegovog prijevoza nije bio mali pothvat, ali naš tim stručnjaka usko surađuje s Londonskim zoološkim vrtom te smo učinili sve kako bi njegovo putovanje bilo što sigurnije i udobnije.  Svi u DHL-u su bili jako fokusirani na ovaj pothvat zaštite ugroženih vrsta i veselimo se što ćemo Kiburija vidjeti kako uživa u novom domu - rekao je Roy Hughes, EVP odjela mrežnih operacija & EU avijacije u DHL Expressu.

Kiburi će predvoditi svjetski poznatu grupu Londonskog zoološkog vrta, ženke Mjukuu i Effie, te mlade Aliku i Gernota - s nadom da će pokušaj pronalaska partnera dovesti do daljnjeg povećanja njihove populacije. Korak po korak, Kiburi će se upoznati sa svojom novom grupom, kako bi mogli ove godine provesti svoj prvi obiteljski Božić.

- Zahvalni smo DHL-u na njihovoj prvoklasnoj brizi o našem velikom paketu tijekom ove pažljivo planirane isporuke - rekao je Glynn Hennessy, čuvar London zoološkog vrta.

- Zapadnih nizinskih gorilla, koje se nalaze na području središnje i zapadne Afrike, nažalost ima sve manje i manje. Čimbenici koji na to utječu su krivolov, bolesti, krčenje šuma i utjecaj klimatskih promjena. U suradnji s ostalim partnerima, svjetski poznati institut za zoologiju ZLS sudjeluje u ovom važnom globalnom programu, čiji je cilj jačanje zaštite i nadzora nad divljim životinjama, te jačanje lokalnih zajednica za borbu protiv krivolova i ostalih zločina. Nadamo se da ćemo s vremenom ponovno vidjeti grupu malih gorilla u Kraljevstvu Gorila – što će znatno pridonijeti smanjenju broja ugroženih vrsti - dodao je voditelj operacija Londonskog zoološkog vrta Dan Simmonds, koji je nadgledao preseljenje.

image
foto Zsl London Zoo/dominic Lipinski
25. travanj 2024 06:11