Ukratko
StoryEditor

Pravni aspekti kibernetičke sigurnosti: Amerika inovira, Kina kopira, Europa regulira, a Hrvatska – improvizira

27. Rujan 2024.
Algebra MBA Legal Means Business Breakfast

Na kampusu Sveučilišta Algebra održan je treći Legal Means Business seminar, koji je okupio domaće pravne i IT stručnjake kako bi raspravljali o izazovima koje nosi sve brži tehnološki napredak i kibernetičke prijetnje koje često podcjenjujemo. 

Nakon uvodne riječi Arsena Šolića, voditelja studija na Algebra MBA Poslovnoj školi, seminar je započeo predavanjem Zlatana Morića i panel raspravom specijalista ovog sektora koji su 200-tinjak uzvanika približili kako se odvjetnici, pravnici, menadžeri i IT stručnjaci, ali i zaposlenici u srodnim poljima mogu nositi s rastućom problematikom i svakodnevnom prisutnošću prijetnji vezanih za sigurnost podataka i tehnološku složenost poslovanja. Istaknuto je da su institucije sve češće mete sofisticiranih kibernetičkih napada, dok rješenja za zaštitu kritične digitalne infrastrukture za sada još uvijek kaskaju za prijetnjama – što je više nego dovoljan razlog za daljnjim educiranjem o kibernetičkoj sigurnosti.  

`Cybersecurity – trendovi, prilike i rizici te važnost za pravnu industriju´, naslov je uvodnog predavanja Zlatana Morića, voditelja novopokrenutog Studija kibernetičke sigurnosti Sveučilišta Algebra. Presjekom povijesti hakerskih napada i predstavljanjem mnogih izazova koji vrebaju iza svakog ugla, ukazao je na razvoj kibernetičkog kriminala koji je iz `čiste potrebe za dokazivanjem´izrastao u posao s velikom zaradom isprepleten kroz sofisticirane napade. 

Pod moderatorstvom Marka Porobije, na panel raspravi sudjelovali su Karlo Paljug Zorko, stariji specijalist za kibernetičku sigurnost s dugogodišnjim radnim iskustvom  u Zagrebačkoj banci, s fokusom na GRC odnosno adresiranje rizika trećih strana, podizanje svijesti i DLP.  

U raspravi su mu se pridružili Luka Porobija, partner u Porobija & Špoljarić odvjetničkom društvu te Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a, a raspravljali su o  atmosferi straha koja se stvara u javnosti po pitanju kibernetičkih napada te su zaključili da ona donosi više štete nego koristi. Istaknuli su kako bi organizacije i poduzeća koje nisu iz IT sektora trebale puno više pažnje posvetiti regulatornom okviru koji se stvara u zadnjih nekoliko godina, a za tu prilagodbu trebat će im dodatni kadar kojeg većina tvrtki nema. Upravo iz tog je razloga potrebna dodatna edukacija stručnjaka koji razumiju pravne i sigurnosne aspekte kibernetičke sigurnosti.  Kod nas tu i dalje dosta kaskamo za razvijenim zemljama, prema stručnjacima: `Amerika inovira, Kina kopira, Europa regulira, a Hrvatska improvizira´. 

U svijetu gdje su tehnologija i Internet sveprisutni, razumijevanje i primjena kibernetičke sigurnosti nisu luksuz, već nužnost kako za pojedince, tako i za organizacije. Algebra MBA Poslovna škola organizacijom Legal Means Business seminara kontinuirano doprinosi širenju svijesti i pripremi novih generacija da se učinkovito nose sa svim izazovima unutar domene pravne struke.  Jedan od njih je i Legal Technologist koji je pravnicima, odvjetnicima, pravnim stručnjacima, akademskoj zajednici; svima koji se bave pravom, pravnom regulativom i znanošću i svjesni su dubinskih promjena koje i u ovom području nosi primjena novih tehnologija. Legal Technologist nije pravnik koji zna nekoliko programskih jezika, već pravnik koji posjeduje pravno znanje i duboko shvaćanje tehnoloških mogućnosti današnjice.  

27. rujan 2024 14:01