Ukratko
StoryEditor

Proizvodnja ukapljenog plina tek skromno porasla u 2024.

04. Listopad 2024.
ukapljeni naftni plin (LPG)foto Shutterstock

Svjetska potražnja za plinom oporavila se ove godine, ali opskrba je još ograničena, uz relativno skroman rast proizvodnje ukapljenog plina (LNG), utvrdila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), istaknuvši da se kupci nastoje osigurati dugoročnim ugovorima.

Potražnja za plinom trebala bi ove godine porasti više od 2,5 posto, na 4.200 milijardi prostornih metara, a slična stopa rasta očekuje se i u 2025. godini, procijenila je IEA u godišnjoj analizi opskrbe.

Glavni su izvor potražnje azijske zemlje, ali oporavlja se i industrijska potražnja u Europi, premda je i dalje znatno ispod pretkrizne razine, ističu.

Novi su kapaciteti pak još uvijek ograničeni zbog slabašnog rasta proizvodnje ukapljenog prirodnog plina (LNG), procijenjenog na samo dva posto u ovoj godini.

Stopa rasta najniža je od 2020. godine, ističu u IEA-i.

Ukapljeni plin igra značajniju ulogu od početka globalne energetske krize prije dvije godine i vjerojatno će biti ključan za održavanje ravnoteže između ponude i potražnje na globalnoj razini, nagađaju u agenciji.

U 2025. ponuda LNG-a mogla bi snažno ubrzati, uz procijenjenu stopu rasta nešto manju od šest posto, zahvaljujući očekivanom aktiviranju nekoliko velikih projekata, uglavnom u drugoj polovini godine.

Za približno 85 posto novih kapaciteta bit će zaslužna Sjeverna Amerika, a za ostatak dobavljači iz Afrike i Azije.

Neizvjesnost zbog upitnog tranzita

Značajan izvor neizvjesnosti uoči ovogodišnje zime na sjevernoj hemisferi bit će po ocjeni agencije tranzit ruskog plina preko Ukrajine, s obzirom na istek važećih ugovora na kraju godine.

To bi, kažu, moglo značiti potpunu obustavu isporuka ruskog plina u Europu cjevovodima preko Ukrajine.

Obustava tranzita ne predstavlja rizik za opskrbu Austrije, Mađarske i Slovačke u neposrednoj budućnosti, procjenjuje agencija, ukazujući na njihova puna skladišta, povezanost plinske infrastrukture i "neizravni" pristup svjetskom tržištu LNG-a.

Moldova je pak znatno "ranjivija" pa mora surađivati s regionalnim i međunarodnim partnerima kako bi osigurala plin tokom zime, dodaju.

Ne bude li ruski plin cjevovodima više stizao preko Ukrajine, ruske isporuke tim transportnim kanalom smanjit će se u 2025. po izračunima agencije za 15 milijardi kubičnih metara.

Kupci pak od početka prošle godine sve više kupuju ukapljeni plin dugoročnim ugovorima, primjećuju u IEA-a, dodavši da su ugovori na razdoblje od 10 i više godina činili 85 posto obujma nabave od početka prošle godine.

Ugovori s fiksnom destinacijom činili su više od 70 posto, a oni s naručenih više od četiri milijarde kubika plina činili su lani nešto više od polovine naručenih količina, napominju.

04. listopad 2024 15:17