Ukratko
StoryEditor

Ravnomjeran rast kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju

18. Listopad 2024.
izvoz, kina, kineski izvoz

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, pokazali su u petak službeni podaci, uz naznake oporavka domaće potrošnje i kontinuirane probleme na tržištu nekretnina.

U razdoblju od srpnja do rujna drugo gospodarstvo svijeta poraslo je za 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U prethodna tri mjeseca uvećano je za 4,7 posto.

Peking je za ovu godinu zacrtao stopu rasta od pet posto, a rast je samo u prvom tromjesečju blago premašio tu razinu. 

Tromjesečna usporedba pokazuje neznatno ubrzanje aktivnosti u razdoblju od srpnja do rujna, uz stopu rasta od 0,9 posto. U razdoblju od travnja do lipnja iznosila je 0,7 posto.

Industrijska proizvodnja bila je u ovoj godini snažnija od domaće potrošnje, odražavajući nasljeđe oslanjanja države na ulaganja u infrastrukturu i na proizvodnju. Peking je u međuvremenu odlučio promijeniti ekonomski model i prebaciti težište na potrošnju kako bi azijski div manje ovisio o inozemstvu.

Rast kineskog izvoza naglo je usporio u rujnu odražavajući pojačane napetosti u trgovinskim odnosima sa SAD-om i EU-om. Podaci za razdoblje od siječnja do rujna pokazuju pak rast vrijednosti izvoza za 6,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uvoz je uvećan za 4,1 posto.

- U cjelini gledano, kineska vanjska trgovina bila je stabilna i u prva tri tromjesečja, s rastom i izvoza i uvoza - zaključio je zamjenik čelnika carinske uprave Wang Lingjun na konferenciji za novinare.

Podaci o prometu u maloprodaji u rujnu signaliziraju poboljšanje, ali sektor nekretnina i dalje pokazuje slabost, uz pad ulaganja u razdoblju od siječnja do rujna za 10,1 posto.

Središnja banka najavila je krajem rujna najagresivnije mjere monetarne potpore od pandemije, uključujući smanjenje kamatnih stopa, bilijun juana dodatne likvidnosti i dodatne mjere poticanja tržišta nekretnina.

18. listopad 2024 13:16