Ukratko
StoryEditor

Rješenja za izazove autoindustrije

02. Prosinac 2022.

U Zagrebu je početkom prosinca održana konferencija pod nazivom ‘Expert MeetUp - Rješenja za izazove autoindustrije‘ u organizaciji poslovne grupe Auto Hrvatska. Poslovna grupa Auto Hrvatska obilježava 70 godina kontinuiranog rada i kroz to je vrijeme svjedočila brojnim izazovima auto industrije. Na temelju tih iskustava došla je i pionirska ideja o stručnoj konferenciji s ciljem da se potakne razgovor o otvorenim pitanjima i nadolazećim izazovima u autoindustriji. Brojne sudionike i stručne goste iz područja autoindustrije, nadležnih ministarstava i gospodarstvenike u uvodnom je govoru pozdravio gospodin Bogdan Tihava, predsjednik Upravnog odbora Auto Hrvatske.

Veliko zanimanje prisutnih izazvala je već prva tema konferencije ‘Autonomna vožnja‘ koju je otvorio Jan-Niklas Meyer, član razvojnog tima autonomnih vozila u tvrtki MAN Truck & Bus, i predstavio nekoliko zanimljivih projekata koji su već završeni ili kreću u realizaciju.

O situaciji na domaćem tržištu vozila i kako se Hrvatska priprema za dolazak autonomnih vozila govorio je Goran Pejić, predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske. Panel raspravi koja je uslijedila pridružio se i Daniel Matić, predsjednik Uprave tvrtke Allianz Hrvatska koji se osvrnuo na budućnost autoosiguranja u eri autonomnih vozila. Naravno, tu se kao ključno pitanje nameće ono o odgovornosti za štetu, ali se diskutiralo i o individualizaciji obveznog osiguranja s obzirom na sigurnosne sustave vozila.

U drugoj temi ‘Alternativni pogoni‘ uvodnu riječ je imala Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske koja je prezentirala temeljne pretpostavke za izradu strategije uvođenja elektromobilnosti nakon čega je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić predstavio što je država do sada napravila te što planira napraviti u poticanju prelaska na alternativne pogone.

Koliko je ova tema aktualna najbolje govori veliki broj sudionika stručnog panela koji je  uslijedio. Na pozornici su se našli Goran Slipac, pomoćnik direktora društva u tvrtki HEP-ODS, Goran Leci, predsjednik Uprave Končar Digital, Aleksandar Radosavljević, direktor Odjela elektromobilnosti u tvrtki ABB Hrvatska, Ivica Jakić, konzultant u udruzi H2 i Matko Jović, glavni urednik magazina  Kamion&Bus.

Razgovaralo se o vrstama alternativnih pogona, njihovim prednostima i nedostacima, postavljanju infrastrukture kao i o razvoju softwarea čija je funkcija upravljanje ovim kompleksnim sustavom. Zaključno, sudionici panela su se složili da budućnost mobilnosti neće biti prepuštena samo jednom tehničkom konceptu, već više njih. Većina ih je još u razvoju, pa ostaje vidjeti što će na kraju prevladati.

Porazne demografske brojke, manjak učenika u strukovnim školama, uvoz stranih radnika samo su neki od elemenata koji su postavili ozbiljna pitanja pred treću temu konferencije – ‘Nedostatak radne snage‘. Potrebe za kvalificiranom radnom snagom posebno je izražena u transportnom sektoru i tu Hrvatska ne odstupa od situacije u Europi gdje se procjenjuje da trenutno samo vozača nedostaje preko 400.000. Slično je i u drugim, posebice zanatskim zanimanjima.

Dio naših potreba zadovoljava se s radnicima iz drugih zemalja, ali mnogo naših sugrađana odlazi u inozemstvo. Kakva je situacija i što možemo učiniti? Na pitanja su odgovarali Jelena Barukčić Jelečević, odjel za edukaciju i stručno usavršavanje pri Njemačko-hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori, Dražan Dodig, rukovoditelj odjela za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škola Vice Vlatković, Petar Šimić, predsjednik Udruženja otpremništva i logistike pri HGK te Vedran Tomičić, predsjednik Udruženja javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri HGK.

Vrlo temeljite stručne ekspertize panelista dočarale su kompleksnost, slojevitost i ozbiljnost ovog problema u čijem će rješavanju morati sudjelovati svi - nadležne državne institucije, škole, poduzetnici. Više prakse, a manje teorije u školama, ciljana prekvalifikacija radne snage koja odgovara potrebama tržišta rada, izmjena legislative i stvaranje poreznih olakšica samo su neki od zaključaka ovog panela koji je izazvao veliko zanimanje. 

Za sam je kraj ostavljena tema ‘Rješenja za izazove u auto industriji‘ s brojnim otvorenim pitanjima i izazovima, ali i potencijalnim odgovorima na njih. Poremećeni rokovi isporuke dobavljača, nestašica mikročipova i sirovina, inflacija i transfer tehnologije pogona samo su neki od ozbiljnih problema koji su utjecali na ovu granu industrije.

Ipak, tema od velikog značaja za hrvatsko tržište automobila svakako je subvencioniranje ekoloških vozila pa se o njoj i najviše diskutiralo. Treba li smanjiti pojedinačne iznose subvencija za ekološka vozila kako bi se prodalo više ekoloških vozila? Kako sustav apliciranja za poticaje učiniti efikasnijim? Treba li prednost dati gospodarskim vozilima i tvrtkama? To su samo neke od tema o kojima se diskutiralo...

Skup panelista predvodili su Maja Rajčić, načelnica sektora za energetsku učinkovitost iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zvonimir Marinović, načelnik Sektora za trošarine, oporezivanje osobnih automobila u Carinskoj upravi Ministarstva financija, Vicko Ljuban, član Uprave Porsche Croatia, Tomislav Miletić predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima pri HGK te Alen Vuksan-Ćusa, izvršni direktor za osobni program Auto Hrvatske.

Vrlo aktivna rasprava uz sudjelovanje publike pridonijela je konstruktivnim zaključcima ne samo ove teme već stručne konferencije općenito te uspješno zaokružila cijeli događaj pod vodstvom moderatora Kristijana Tićka, glavnog urednika magazina Auto motor i sport.

Uz brojna saznanja i konstruktivnu razmjenu mišljenja sudionika učinjen je veliki korak naprijed u tranziciji Hrvatske prema novoj legislativi i tehnološkim rješenjima koja nas očekuju, ali i mogućim rješenjima spomenutih problema. Istovremeno, konferencija Expert MeetUp se pokazala kao jedinstvena prilika za neposrednu razmjenu znanja i iskustava sudionika te još bolje povezivanje gospodarstvenika i nadležnih institucija. Pozdravni govor uz zahvalu svim sudionicama održao je glavni izvršni direktor Auto Hrvatske Velimir Marović.

19. travanj 2024 13:35