Ukratko
StoryEditor

Sanja Sever Mališ: Ambicija nam je školovati ekonomiste i menadžere koji će biti lideri u digitalno doba

18. Listopad 2024.
Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Zagreb
Nastavni planovi redovito se ažuriraju u suradnji s ključnim dionicima iz gospodarstva, a povratne informacije od poslodavaca i analize tržišta rada pomažu prepoznati nova zanimanja i vještine koje će biti tražene u budućnosti

Svake dvije-tri godine Ekonomski fakultet Sveučilišta Zagreb revidira studijske programe kako bi bio ukorak s trendovima na domaćem i svjetskom tržištu rada. Prema riječima dekanice Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanje Sever Mališ cilj je školovati kadar koji će u digitalnom dobu pokretati pozitivne promjene u gospodarstvu i društvu.

Koliko je nastavni plan fakulteta prilagođen potrebama tržišta rada?

– Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kontinuirano pratimo trendove i potrebe tržišta rada kako bismo osigurali studentima usvajanje relevantnih i primjenjivih znanja. Nastavni planovi redovito se ažuriraju u suradnji s ključnim dionicima iz gospodarstva, a povratne informacije od poslodavaca i analize tržišta rada pomažu nam prepoznati nova zanimanja i vještine koje će biti tražene u budućnosti. Poseban naglasak stavljamo na razvoj digitalnih vještina i poduzetničkih kompetencija, što su danas ključni aspekti u gotovo svim sektorima. Također uvodimo nove kolegije i module koji pokrivaju aktualne teme poput održivog poslovanja, umjetne inteligencije u ekonomiji i analize velikih podataka.

Koji se novi kadar školuje na fakultetu?

– Naš fakultet kontinuirano usmjerava studijske programe prema obrazovanju kadra koji može odgovoriti na izazove moderne ekonomije. U posljednje vrijeme posebno smo usmjereni na školovanje stručnjaka u područjima poput financijske tehnologije (fintech), digitalnog marketinga i e-poslovanja, održivog poslovanja i zelene ekonomije, analize podataka i poslovne inteligencije, upravljanja inovacijama i digitalnom transformacijom te međunarodnog poslovanja u digitalnom okružju. Ti profili sve su traženiji kako na domaćem tako i na globalnom tržištu rada, a naš je cilj osigurati studentima posjedovanje vještina koje im omogućavaju konkurentnost u tim područjima. Osim toga, i dalje obrazujemo stručnjake u tradicionalnim ekonomskim disciplinama, ali s naglaskom na njihovu prilagodbu digitalnom dobu.

Kakva je dinamika promjena i prilagođavanja nastavnog programa tržištu rada s obzirom na brzi razvoj novih tehnologija?

– Nastavni programi temeljito se revidiraju svake dvije do tri godine, ali uz to smo uveli i mehanizme za bržu prilagodbu. Upotrebljavamo fleksibilne module koji se mogu brzo ažurirati novim sadržajima, organiziramo gostujuća predavanja stručnjaka iz industrije koji donose najnovije uvide, provodimo projektnu nastavu koja omogućuje rad na aktualnim poslovnim izazovima te kontinuirano usavršavamo nastavno osoblje u području novih tehnologija. U posljednjih nekoliko godina znatno smo proširili programe vezane uz digitalizaciju poslovanja, tehnologiju blockchaina, umjetnu inteligenciju u poslovanju te analitiku velikih podataka. Potičemo interdisciplinarni pristup obrazovanju, gdje studenti mogu kombinirati različita područja kako bi bolje razumjeli utjecaj tehnologija na poslovanje.

Hoće li studenti nakon što diplomiraju biti spremni i za globalno tržište rada?

– Da, naši su studenti spremni za globalno tržište rada zahvaljujući nekoliko ključnih faktora. Nudimo međunarodno priznate studijske programe usklađene s europskim standardima i stavljamo naglasak na stjecanje univerzalnih kompetencija traženih na globalnom tržištu. Studenti imaju mogućnost studiranja na engleskom jeziku na određenim smjerovima te aktivno sudjeluju u međunarodnim razmjenama studenata putem ‘Erasmus+‘ i drugih programa. Potičemo rad na globalnim projektima u suradnji s partnerskim institucijama, razvoj naprednih jezičnih vještina s naglaskom na poslovni engleski te organiziramo gostujuća predavanja međunarodnih stručnjaka i profesora.

Gdje još, osim na fakultetu, studenti stječu znanje?

– Naši studenti, osim na fakultetu, stječu znanja i putem obvezne stručne prakse u vodećim domaćim i stranim tvrtkama, sudjelovanjem u stvarnim poslovnim projektima i natjecanjima studije slučaja, programima studentske razmjene na partnerskim sveučilištima diljem svijeta, radionicama i seminarima koje vode stručnjaci iz industrije, sudjelovanjem na stručnim konferencijama i poslovnim forumima, volontiranjem i radom u studentskim organizacijama te online tečajevima i webinarima za stjecanje dodatnih certifikata.

Kakva je suradnja fakulteta s gospodarstvom?

– Suradnja s gospodarstvom temelj je našeg pristupa obrazovanju i istraživanju. Višeslojna je i uključuje zajedničke istraživačke projekte s vodećim domaćim i stranim tvrtkama, redovita gostujuća predavanja stručnjaka iz poslovnog sektora, savjetodavna vijeća sastavljena od istaknutih gospodarstvenika koja pomažu u oblikovanju nastavnih programa, organizaciju stručnih praksi i pripravništava za studente, zajedničko mentorstvo na diplomskim i doktorskim radovima, organizaciju poslovnih slučajeva (case study) i hackathona te suradnju na programima cjeloživotnog obrazovanja i izvršne edukacije. Mnoga istraživanja koja provodimo izravno su primjenjiva u praksi, čime se pridonosi razvoju i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Koliko je profesora fakulteta citirano u svjetskim znanstvenim časopisima?

– Velik broj naših profesora redovito objavljuje radove u uglednim međunarodnim znanstvenim časopisima s visokim faktorom utjecaja te imaju radove citirane u vodećim svjetskim bazama poput Web of Science i Scopus. Posebno smo ponosni na nekoliko naših znanstvenika čiji su radovi citirani više stotina puta, što ih svrstava među vodeće stručnjake u svojim područjima na globalnoj razini. Štoviše, iznimna nam je čast istaknuti da su prema analizi Sveučilišta Stanford profesorice doktorice znanosti Marina Dabić, Mirjana Pejić Bach te Ana Tkalec Verčić među najcitiranijim znanstvenicima na svijetu u svojim područjima, što je iznimno priznanje ne samo za njih osobno, već i za naš fakultet i hrvatsku znanstvenu zajednicu u cjelini. Ta međunarodna prepoznatljivost našega znanstvenog rada potvrđuje kvalitetu istraživanja koja se provode na fakultetu i pridonosi ugledu našeg fakulteta u akademskoj zajednici. Kontinuirano radimo na stvaranju poticajnog okružja za vrhunska istraživanja s ciljem da još više naših znanstvenika dosegne tako visoku razinu međunarodnog priznanja.

Jesu li profesori angažirani kao savjetnici u hrvatskim tvrtkama i ustanovama te na kakvim projektima?

– Da, mnogi naši profesori aktivno su angažirani kao savjetnici u vodećim hrvatskim tvrtkama, javnim ustanovama i državnim institucijama. Ta suradnja obuhvaća širok spektar projekata, uključujući digitalnu transformaciju poslovanja, razvoj strategija održivog poslovanja i implementaciju ESG kriterija, analizu tržišta i razvoj marketinških strategija, financijsko restrukturiranje i optimizaciju poslovnih procesa, implementaciju sustava upravljanja rizicima, razvoj strategija internacionalizacije poslovanja te unapređenje sustava upravljanja ljudskim potencijalima. Savjetodavna uloga naših profesora donosi višestruke koristi. S jedne strane, naši profesori stječu dragocjeno praktično iskustvo koje mogu prenijeti studentima i ugraditi u nastavne materijale. S druge strane, tvrtke i institucije dobivaju pristup najnovijim znanstvenim spoznajama i metodologijama, što im pomaže u unapređenju poslovanja i povećanju konkurentnosti.

Kakve stručnjake fakultet namjerava školovati u budućnosti?

– Naša je ambicija školovati ekonomiste i menadžere koji će biti lideri u digitalnom dobu i pokretači pozitivnih promjena u gospodarstvu i društvu. U budućnosti planiramo još više naglasiti interdisciplinarni pristup koji kombinira ekonomska znanja s razumijevanjem novih tehnologija i društvenih trendova, razvoj kritičkog mišljenja i sposobnosti rješavanja kompleksnih problema u uvjetima neizvjesnosti, poticanje inovativnosti i poduzetničkog mindesta, razumijevanje globalnih ekonomskih trendova i sposobnost djelovanja u multikulturnom okružju te etičko poslovanje i društvenu odgovornost. Fokusirat ćemo se na razvoj specijaliziranih programa u područjima kao što su digitalna ekonomija i e-poslovanje, održivi razvoj i zelena tranzicija, upravljanje inovacijama i digitalna transformacija, napredna poslovna analitika i umjetna inteligencija u poslovanju, kibernetička sigurnost u poslovanju, financijsko izvještavanje, revizija i izvješća o održivosti te ekonomija platformi i ekonomija dijeljenja. Cilj nam je stvoriti stručnjake koji će biti spremni pratiti i predvoditi promjene u globalnom poslovnom okružju. 

Sadržaj nastao u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu

22. listopad 2024 13:46