Ukratko
StoryEditor

Sve je upitniji plan kojim je EU trebala osigurati poziciju u globalnoj proizvodnji baterija

20. Lipanj 2023.

Europska unija mogla bi podbaciti u planovima koji bi joj trebali osigurati istaknuto mjesto u globalnoj proizvodnji baterija, upozorio je Europski revizorski sud (ECA). Plan je skicirala Europska komisija, a mogao bi ga osujetiti ograničeni pristup sirovinama, sve veći troškovi i snažna konkurencija, zaključili su revizori.

Povoljniji uvjeti proizvodnje mogli bi natjerati proizvođače da poslovanje prebace u druge zemlje, uključujući SAD koji nudi ‘ogromne poticaje‘ za proizvodnju minerala i baterija, napominju u priopćenju.

EU uvelike ovisi o uvozu sirovina iz zemalja s kojima nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini, pa tako 87 posto litija dolazi iz Australije, a 68 posto kobalta iz Demokratske Republike Kongo.

- EU ne smije u slučaju baterija završiti u ovisnoj poziciji u kakvoj se našla u slučaju prirodnog plina - rekla je glavna autorica izvješća Annemie Turtelboom.

Revizori upozoravaju i da Komisija nema pregled nad subvencijama u sektoru proizvodnje baterija, koje trenutno iznose oko osam milijardi eura, priopćila je ECA. Bude li domaća proizvodnja baterija rasla slabije no što se prognozira, EU će možda biti prisiljena na uvoz budući da 2035. stupa na snagu zabrana prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Značajan dio uvoza stizao bi vjerojatno iz Kine koja trenutno čini 76 posto globalnog proizvodnog kapaciteta. Alternativno rješenje bila bi odgoda zabrane, napominje agencija dpa.

27. travanj 2024 22:22