Ukratko
StoryEditor

Švicarski parlament najavljuje istragu o propasti Credit Suissea

18. Svibanj 2023.
Credit Suisse

Posebno povjerenstvo švicarskog parlamenta istražit će propast banke Credit Suisse i dogovor prema kojem je posrnulu banku preuzeo konkurent UBS, objavio je ured gornjeg doma parlamenta.

Odluka se nadovezala na potporu dva parlamentarna pododbora produbljivanju istrage o aktivnostima vlade, središnje banke i regulatora financijskog tržišta uoči hitnog spašavanja Credit Suissea.

Posebno povjerenstvo bit će uspostavljeno tek peti put u novijoj povijesti Švicarske. Prvi je puta osnovano 1961. godine kako bi se ispitao proces puštanja u pogon borbenih zrakoplova Mirage, primjećuje Reuters.

Mandat istrage i članove povjerenstva utvrdit će oba doma parlamenta na sjednicama koje počinju 30. svibnja, navodi se u priopćenju od srijede.

- S obzirom na razmjer tih događaja i na njihove financijske posljedice, ured zaključuje da je uspostava parlamentarnog povjerenstva opravdana - stoji u priopćenju.

- Ured zagovara široku definiciju istražnog mandata, ...i razjašnjenje događaja u proteklim godinama koji su doveli do hitnog spajanja - dodaje se.

Prema sporazumu o spašavanju koji je vlada osmislila tokom vikenda u ožujku, UBS je pristao kupiti Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka u dionicama i preuzeti do pet milijardi franaka očekivanih gubitaka iz gašenja dijela poslovanja.

To je prvi slučaj spašavanja globalne banke od financijske krize iz 2008. godine, primjećuje Reuters.

Podnesak regulatora u SAD-u pokazao je da je UBS požurio s kupnjom Credit Suissea, prema sporazumu koji nije želio. Naznačili su i da bi preuzimanje za njih moglo značiti desetke milijardi dolara gubitaka.

Primjena hitnih zakona radi lakšeg preuzimanja u režiji države mogla bi zauzeti istaknuto mjesto u raspravama parlamentarnog povjerenstva.

UBS-ovo preuzimanje posrnule banke vlada je poduprla s 200 milijardi švicarskih franaka (225 milijardi dolara), budući da je nakanila spriječiti kolaps Credit Suissea koji bi izazvao širu krizu u globalnom financijskom sustavu.

Osim toga, vlada je pristala preuzeti i do devet milijardi franaka potencijalnih gubitaka koje bi UBS pretrpio zbog preuzimanja.

Istražno povjerenstvo neće moći zaustaviti transakciju, no imat će ovlasti uputiti sudske pozive i od njega se očekuje da će ispitati menadžere obje banke kao i vladine dužnosnike. Osim toga, imat će pristup i zapisnicima sa sastanka u vladi.

UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea izazvalo je brojne kritike u javnosti, posebice zbog zaobilaženja parlamenta, koji je prošlog mjeseca uskratio podršku sporazumu.

Potez parlamenta bio je uglavnom simboličan i preuzimanje bi trebalo biti provedeno, a UBS očekuje da će ga dovršiti u narednim tjednima.

Međutim, saslušanja povjerenstva mogla bi pružiti nove uvide u sam proces koji je rezultirao ‘najskupljim‘ spašavanjem banke još od globalne financijske krize iz 2008. godine, primjećuje Reuters.

26. travanj 2024 14:35