Ukratko
StoryEditor

United Grupa: Najveći regionalni izazivač ne namjerava smanjiti ambicije

16. Veljača 2023.
Sjedište United Grupe u Zagrebufoto Rene Karaman

Najava prodaje infrastrukture United Grupe (UG), u čijem je vlasništvu, među ostalim, telekomunikacijski operator Telemach, otvorila je u javnosti brojna pitanja i zaključke, uključujući i teoriju da se kompanija preinvestirala i da zbog velikih dugovanja (koja su mediji procijenili na vrtoglavih 4,1 milijardu eura) prodaje Telemach.

Iz kompanije su tu informaciju demantirali, ističući da se Telemach ne prodaje, ali da, prema uzoru na sve globalne operatore, njegova infrastruktura, konkretno telekomunikacijski tornjevi, ide u prodaju te je za transakciju angažiran Goldman Sachs. Već je osnovana posebna kompanija United Towers, za čijeg je direktora u Hrvatskoj imenovan Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije i nekadašnji član Uprave A1. Na web-stranicama United Grupe Ježina se ističe kao jedan od ključnih menadžera.

Jutarnji list je kao glavne konkurente za kupnju tornjeva do sada naveo Vantage Towers, u suvlasništvu Vodafonea, ujedno drugoga najvećeg vlasnika telekomunikacijskih tornjeva u Europi, te investicijsku kompaniju 4IG, navodno blisku mađarskom premijeru Viktoru Orbánu.

United Grupa, najveći telekomunikacijski i medijski operator u jugoistočnoj Europi, sa sjedištem u Nizozemskoj, dosad se prilično suzdržavala u javnim istupima u vezi sa svojom strukturom.

Vučićev neprijatelj

Ono što je poznato je da je njezin osnivač srpski tajkun Dragan Šolak jedan od najvećih ‘neprijatelja‘ srpskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog osnivanja ‘izvanrežimskih‘ medija. Međutim, Šolak je dio United Grupe prodao još 2014. godine američkom fondu KKR, a 2019. njegov je udio preuzela međunarodna investicijska kompanija BC Partners, sa sjedištem u Londonu. Nedugo nakon preuzimanja ta je korporacija za 220 milijuna eura od švedskog vlasnika kupila mobilnog operatora Tele2, a 2021. za 90 milijuna eura kupuje većinski paket dionica Optima Telekoma. BC Partners u UG-u ima navodno 56 posto vlasništva, a 42 posto je u Šolakovom vlasništvu, koji je biznis s kabelskom televizijom u Srbiji pokrenuo prije 23 godine. EBRD kao manjinski udjelničar Grupu podržava od 2004. godine.

United Grupa nastala je spajanjem regionalnih operatora SBB-a i Telemacha Slovenija, a ubrzo su se priključili Telemach Bosna i Telemach Crna Gora. Šolak je u međuvremenu postao jedan od europskih lidera u telekomunikacijskom, sportskom (kao vlasnik nogometnoga kluba Southamptona) i televizijskom biznisu. Vlasnik je i Max Cityja u Puli, gdje upravo gradi luksuzni hotel Valkala putem tvrtke Istra cement, na mjestu bivšega kamenoloma, za koji su se aktivisti borili i izgubili. Osim Telemacha, u Hrvatskoj su u United Grupi NovaTV, Sport Klub te N1 televizija.

Priča o prodaji dijela poslovanja Uniteda počela je nedavno, kad je agencija Moody‘s snizila rejting Adriji Midco BV, ključnoj tvrtki u sastavu Grupe, i kada se saznalo da je ukupan dug Grupe 4,1 milijardu eura, kao i da znatan dio dolazi na naplatu u sljedeće dvije godine. Ideja o prodaji telekomunikacijske infrastrukture bila je logičan potez nakon procjene da UG iz vlastitog poslovanja neće moći pokriti dugove, koji u najvećem obujmu na naplatu stižu u 2025. – više od 500 milijuna eura.

Vrloglavi rast United Grupe u posljednje tri godine rezultirao je, naime, i velikim zaduživanjima. – Akvizicije su bile jedini razlog zbog kojeg je United Grupa izašla na tržište obveznica. Svi investicijski i kapitalni programi financirani su internim novčanim tokovima i redovnim obrtnim sredstvima – objašnjava Victoriya Boklag, predsjednica Uprave United Grupe, dodajući da rejting kompanije nije narušen. – U siječnju je Moody‘s potvrdio naš korporativni rejting B2 i samo promijenio izglede za rejting sa stabilnih na negativne.

Cijeli tekst dostupan je na digitalnom izdanju Lidera. 

25. travanj 2024 12:06