Ukratko
StoryEditor

Zašto su Fortenova i brojne druge multinacionalke izabrale Nizozemsku za sjedište

17. Studeni 2022.

Slučaj Fortenova i bolno vidljiv izostanak hrvatske jurisdikcije nad navodno strateški važnom tvrtkom povlači za sobom pitanje zašto je Nizozemska tako primamljiva multinacionalkama i zašto je to trn u oku drugim državama. Primjerice, da je Fortenovino sjedište u Hrvatskoj, pri eventualnoj isplati kamata i dividenda stranim vlasnicima načelno bi se u hrvatski proračun slilo 12 posto poreza po odbitku u slučaju isplate dividende odnosno 15 posto na kamate. Recimo zato

Britanski Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Bermuda... Nastavi niz. Kada bi ovakvo pitanje bilo postavljeno u nekoj križaljci, prva asocijacija većini bi vjerojatno bila neki egzotični tropski otok ili eventualno neka slična porezna oza. Prosječan enigmatičar ne bi se lako domislio točnog odgovora, no vjerujem da bi točno rješenje iz prve ponudili čelni ljudi globalnih korporacija poput Netflixa, British American Tobacco-a i Googlea, i uzviknuli Nizozemska!
 
Naime, prema podacima Tax Justice Networka, ta je zemlja na indeksu korporativnih poreznih utočišta na četvrtom mjestu na svijetu, odmah iza gore navedenih otočja, a spomenute multinacionalke tek su dio kompanija koje su zbog iskorištavanja blagodati poreznog sustava europske porezne oaze punili novinske naslove. Iako se ministar financija Nizozemske često ljuti zbog atributa ‘poreznog raja‘ koji se pridaje njegovoj zemlji, činjenica je da zbog svog poreznog režima ta država godišnje izgubi 11 milijardi dolara, a pri tome još više ošteti budžete drugih zemalja – za nemalih 27,6 milijardi dolara. Tehnika izbjegavanja poreza preko Nizozemske čak je i dobila svoj naziv ‘dvostruki irski s nizozemskim sendvičem‘, a podrazumijeva korištenje kombinacije irskih i nizozemskih tvrtki kćeri za prebacivanje profita u jurisdikcije s niskim ili nikakvim porezima.

 

Da su porezni razlozi među glavnim motivatorima za osnivanje matičnih društava u ‘zemlji tulipana‘, uz pravnu sigurnost, da se zaključiti i iz odgovora Marka Bohačeka, partnera u odvjetničkom društvu BDV Legal, koji se kroz svoj rad susreo s poreznim i pravnim sistemom Nizozemske.
 
- U odnosu na Hrvatsku, Nizozemska ima veću mrežu povoljnih Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i bilateralnih ugovora o zaštiti ulaganja - oko 110 naprama šezdesetak Hrvatske. Osim toga, u Nizozemskoj postoje brojni konzultanti upravo za „održavanje holding društava“, tj. pružanje usluga davanja poslovne adrese, usluga obavljanja funkcije članova uprave i drugih administrativnih usluga koje su potrebne društvu sa sjedištem u Nizozemskoj. Međutim, iz našeg iskustva savjetovanja klijenata koji su osnivali matična društva u Nizozemskoj, sam postupak osnivanja društava nije bitno jednostavniji nego u Hrvatskoj, ali je svakako skuplji ako se angažiraju potrebni savjetnici – kazao je Bohaček te dodao da je jedan od glavnih razloga osnivanja matičnih društava u Nizozemskoj umjesto Hrvatske svakako porezne naravi.

 

Zašto je Nizozemska obećana zemlja za multinacionalne tvrtke, koji su njezini faktori privlačnosti te kakve promjene u poreznom sustavu najavljuje, pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.
14. travanj 2024 21:57