Ukratko
StoryEditor

Zrna kave i zrna znanja – Arabesca i strukovne škole

01. Srpanj 2022.

Strukovne škole grada Zagreba u suradnji s jednim od vodećih hrvatskih proizvođača kave pokrenule su jedinstven i hvale vrijedan srednjoškolski obrazovni projekt – Štikleci iz šalice. 'Štiklec' je riječ  germanskog porijekla koja označava dogodovštinu ili pikantan događaj iz ljudskih ili društvenog života, a upravo je Arabesca poduzeće koje je prepoznalo kooperativan način učenja i holistički pristup odgojno-obrazovnom procesu kao inovativan i kreativan način promocije interdisciplinarnog pristupa učenju u kojem svaki partner projekta daje doprinos iz uže struke koristeći se specifičnom metodologijom rada.

Radi se o vrsti projekta koja je u srednjoškolskom obrazovnom sektoru zaista rijetko viđena na području naših prostora i čija je najveća vrijednost što okuplja timove iz različitih struka i područja djelovanja što ujedno donosi i specifična znanja odnosno iskustva. Svrha i cilj projekta izlaze iz „unificiranih“ granica kurikulima, te je upravo to ono što predstavlja značajan iskorak u dosadašnjem načinu srednjoškolskog obrazovanja, ali i jedan od razloga prilično zadovoljavajućeg odaziva strukovnih škola koje su željele sudjelovati i onih koje se nakon što uvide dobrobiti za svoje učenike naknadno žele uključiti. Da bismo tvrdnju potkrijepili i činjenicama, valja napomenuti da je projekt dobio posebno priznanje osvojivši zlatnu medalju na 13. međunarodnom sajmu AGRO ARCA 2022.

Škole će se povezati oko zajedničke teme, ali kroz različita odgojno-obrazovna područja, te će to na kraju sačiniti harmoničnu cjelinu. Svaka od navedenih škola će istraživati i napraviti projekt na temu kave vezan uz svoju struku s ciljem usvajanja znanja, procesa i iskustava za rad u stvarnom okruženju pa će tako npr. zdravstvena struka proučavati utjecaj kave na zdravlje, ekonomska će prikazati financijske pokazatelje potrošnje kave u Hrvatskoj i svijetu, prehrambena će laboratorijskim vježbama prikazivati izolaciju kofeina iz kave i sl. Svaka škola će svojom izradom dati doprinos projektu koristeći se digitalnim alatima i metodom istraživačkog rada, a težište stjecanja kompetencija je upravo praktični rad tijekom kojeg će tvrtka Arabesca biti podrška na način da će je učenici redovno posjećivati te imati transparentan uvid u proces proizvodnje kave koju mogu konzumirati. Učenici će na licu mjesta imati prilike i razgovarati sa stručnjacima iz industrije te će se provlačiti brojna pitanja od kojih su neka primjerice kako se nositi s izazovima razvoja u vrijeme značajne inflacije, kako prepoznati i zadovoljiti tržišne potrebe, postaviti cijenu za proizvod te preko mreže svojih proizvoda uspješno prezentirati i sebe kao poduzeće.

U cijeli projekt se do sada uključilo 23 nastavnika i 80 učenika, a suradnja između nastavnika odnosno škola, kao i škola s poduzećem partnerom je pravi primjer korelacije i integracije u obrazovnom procesu. Učenici će se međusobno posjećivati te će škola domaćin prezentirati rezultate svog rada, učiti će jedni od drugih, ali i upoznati se te podružiti što ih čini još više zainteresiranima i potiče na sudjelovanje. Na kraju projekta, Agencija za strukovno obrazovanje, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, te savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje će biti pozvani na zajedničko okupljanje u I. tehničkoj školi Tesla na kojoj će svaka škola imati prilike predstaviti radove iz svoje domene.

Tko zna, možda će upravo neki od učenika koji će biti sudionici projekta jednog dana biti zadovoljni zaposlenici Arabesce s obzirom da tvrtka izrazito cijeni i u kontinuiranoj je potrazi za stručnjacima različitih sektora i znanja koji će doprinijeti pomicanju granica na tržištu i stvaranju velikih stvari, a ovakav projekt nedvojbeno pruža priliku za osobni razvoj učenika te ih priprema za buduću karijeru jer između ostalog potiče i razvoj prezentacijskih, ali i komunikacijskih vještina, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, jačanje timskog rada, a upravo su to osobine koje ovaj div iz industrije kave iznimno cijeni.

16. travanj 2024 03:12