StoryEditor

Opći uvjeti korištenja Portala Lidermedia.hr

Zadnja izmjena: 2.9.2024.

1. Primjena Općih uvjeta korištenja

1.1. Ovi Opći uvjeti korištenja (dalje u tekstu: "Uvjeti") primjenjuju se na korištenje i uporabu elektroničke publikacije Portal Lider.media koja se nalazi na domeni www.lidermedia.hr te drugih internetskih servisa (zajednički dalje u tekstu: "Portal") kojih je izdavač trgovačko društvo Lider media d.o.o. sa sjedištem na adresi Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb (dalje u tekstu: "Izdavač" ili "Lider").

1.2. Smatra se da osoba koja pristupa domeni i/ili koristi domenu www.lidermedia.hr uključujući sve povezane poddomene te pripadajući sadržaj (primjerice: tekst, fotografije, audiovizualna i glazbena djela) te aplikacije, softver i usluge koje se omogućavaju putem Portala bez obzira na način korištenja (dalje u tekstu: "Posjetitelj"), razumije da Portal bez ikakvih ograničenja ili rezervi koristi i rabi u skladu  isključivo u skladu s ovim Uvjetima i bez bilo kakvih ograničenja, a svi pravni odnosi koji proizlaze ili mogu proizaći iz korištenja/uporabe Portala reguliraju se u skladu s ovim Uvjetima.

1.3. Radi izbjegavanja svake sumnje, smatra se da je Posjetitelj pristupanjem i/ili korištenjem Portala (izuzev u slučaju prvog čitanja ovih Uvjeta) pročitao i razumio Uvjete, da je s istima upoznat i u cijelosti suglasan te da pristaje na korištenje Portala u skladu s ovdje iznesenim pravilima. Preporučujemo stoga da Uvjete dobro proučite prije nego što posjetite Portal.

1.4. Izdavač zadržava pravo izmijeniti ove Uvjete u bilo kojem trenutku te neće biti odgovoran  za moguće posljedice proizašle iz takvih izmjena. Ovi su Uvjeti važeći od njihove objave na domeni www.lidermedia.hr, a sve eventualne izmjene Uvjeta stupaju na snagu u trenutku objave. 

1.5. Korištenjem sadržaja Portala Posjetitelj prihvaća sve rizike koji nastaju iz takvog korištenja te se obvezuje koristiti sadržaj isključivo za osobnu uporabu i na vlastitu odgovornost. 

2. Portal Lidermedia.hr

2.1. Portal Lidermedia.hr sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača te besplatnih sadržaja.

2.2. Izdavač osigurava svim Posjetiteljima besplatnu i/ili naplatnu uporabu sadržaja Portala u skladu s ovim Uvjetima (i ovisno o odabiru Posjetitelja). Svi posjetitelji imaju pravo koristiti se sadržajima portala ako ne krše ove Uvjete.

2.3. Nijedan dio Portala ne smije se upotrebljavati u nezakonite svrhe niti za njihovo promicanje.

2.4. Lider objavljuje sadržaje na Portalu u dobroj namjeri. Sve sadržaje Portala Posjetitelji upotrebljavaju na vlastitu odgovornost. Lider ne može se smatrati odgovornim ni za kakvu štetu nastalu uporabom Portala.

2.5. Usluge i sadržaj Portala zabranjeno je koristiti u komercijalne svrhe. Pohrana ili kopiranje sadržaja za bilo koju svrhu osim za osobnu uporabu izričito je zabranjena. Osobito je zabranjeno korištenja Portala na način da se pristup istome može vršiti putem druge stranice ili portala putem linka, mirrora ili na drugi sličan način koji omogućava da se stranice Portala otvaraju unutar tuđe domene, portala ili stranice.

2.6. Posjetitelji imaju mogućnost odabira naplatnog korištenja Portala (digitalna pretplata) i, ako to odaberu, tako mogu pristupiti i dodatnim sadržajima u odnosu na besplatno korištenje Portala. Svakom Posjetitelju koji je odabrao takvo naplatno korištenje Portala je osobito zabranjena svaka zlouporaba sadržaja koji su dostupni samo u naplatnoj opciji (digitalna pretplata) na način da se takav sadržaj omogućava dostupnim trećima koji nisu odabrali takvu naplatnu opciju, da se on pohranjuje ili kopira za bilo koju svrhu osim za osobnu uporabu. Posjetiteljima koji su odabrali naplatno korištenje Portala je također zabranjeno pristupne podatke za digitalnu pretplatu učiniti dostupnim trećim osobama koje prilikom registracije nisu bile navedene kao korisnici digitalne pretplate (bilo da je takva radnja počinjena namjerno ili nepažnjom).

2.7. Pristup Portalu i svim njegovim sadržajima dopušten je osobama bilo koje dobi.

3. Prava intelektualnog vlasništva

3.1. Portal može sadržavati materijale zaštićene autorskim ili srodnim pravom Lidera, žigom ili dizajnom Lidera te druge informacije koje su pokrivene drugim pravima fizičkih ili pravnih osoba, uključujući, ali bez ograničenja na: tekstove, software, fotografije, video materijale, grafiku, glazbu, zvuk, baze podataka i računalne programe, uključujući programerski kod, kao i cijeli sadržaj Portala, uključujući meta podatke, a sve u skladu s primjenjivim propisima Republike Hrvatske i Europske unije (dalje u tekstu: "Sadržaj"). 

3.2. Izdavač, odnosno društvo Lider media d.o.o., pridržava sva svoja isključiva autorska, srodna prava i druga, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pravo nakladnika informativnih publikacija na njihovim informativnim publikacijama te pravo nakladnika na njihovim pisanim izdanjima, te je Izdavač nositelj svih prava iskorištavanja i ostalih prava na cjelokupnom Sadržaju Portala.

3.3. Nije dozvoljeno kopiranje, distribucija, redistribucija, ponovni prijenos, izdavanje ili komercijalno iskorištavanje, stvaranje izvedenica ili mijenjanje, revidiranje ili preinaka preuzetog Sadržaja bez izričitog pisanog odobrenja uredništva Izdavača i nositelja autorskog prava. U tom slučaju treba obvezno uz sadržaj navesti autora i medij: Lider media.

3.4. Sadržaj, vizualni identitet, aplikacija i softver Portala zaštićeni su u skladu s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Zakonom o žigu, Kaznenog zakona te ostalim primjenjivim pozitivnim propisima Republike Hrvatske i Europske unije. Izričito je zabranjeno mijenjati, objavljivati, prenositi, prodavati, prikazivati, prerađivati, kopirati ili na bilo koji drugi način iskorištavati sadržaj, vizualni identitet, aplikacije i softver Portala, osim iznimno kada je takva mogućnost predviđena ovim Uvjetima ili na temelju odobrenja Izdavača. 

3.5. Tzv. rudarenje teksta i podataka (automatizirana analitička tehnika čiji je cilj analiza teksta i podataka u digitalnom obliku radi stvaranja informacija, koje uključuju, ali ne ograničavaju se na uzorke, trendove i korelacije) u smislu Direktive (EU) 2019/790 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. i hrvatskog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kao ni bilo kakvo korištenje ili zadržavanje podataka prikupljenih rudarenjem, nije dozvoljeno osim uz izričito prethodno pisano odobrenje Izdavača.

3.6. Ako Izdavač tehnički omogući objavljivanje i stvaranje korisničkog sadržaja na Portalu, Posjetitelj se obvezuje da neće na Portalu postavljati, objavljivati, ili na drugi način činiti dostupnima bilo kakav materijal koji podliježe autorskom pravu, žigu, ili drugim pravima intelektualnog vlasništva, bez izričitog odobrenja nositelja tih prava. 

3.7. Posjetitelj je jedino i isključivo odgovoran za štetu koja može nastati povredama autorskih prava, zlouporabom žiga i drugih prava intelektualnog vlasništva, ili bilo kakvih problema nastalih u vezi s korištenjem Portala ili objavom materijala koji su definirani u prethodnom članku ovih Uvjeta. Izdavač ne snosi obvezu izvijestiti Posjetitelja ili mu pomoći u određivanju je li određeni materijal podložan autorskom pravu. 

3.8. Izdavač ne odgovora za bilo koji oblik štete koji je nastao neovlaštenom i/ili nepravilnom uporabom i/ili zlouporabom Portala od strane Posjetitelja.

3.9. U slučaju neovlaštenog, nedopuštenog i/ili protuzakonitog korištenja bilo kojeg sadržaja Portala, Izdavač pridržava pravo potraživati naknadu cjelokupne štete te pokrenuti građanski i kazneni postupak pred nadležnim sudovima.

4. Uvjeti prenošenja i objavljivanja slikovnog sadržaja

4.1. Sve fotografije i video snimke koje su napravili Liderovi autori (fotoreporteri, novinari i suradnici) i objavljene na web portalu Lider medije vlasništvo su trgovačkog društva Lider media d.o.o. i autorski rad te podliježu Zakonu o autorskim pravima. 

4.2. Prenošenje i javno objavljivanje nije dopušteno osim u slučaju prethodne pisane dozvole uredništva Lidera. U tom slučaju treba obavezno uz sadržaj navesti autora i medij: Lider media.

4.3. U slučaju nedozvoljenog objavljivanja sadržaja primjenjuje se cjenik za Royalty-free licencu foto i video materijala: Jednokratno plaćanje za neograničeno korištenje nekog medija (fotografije i videa): 300,00 EUR +PDV.

5. Poveznice na vanjske stranice

5.1. Portal sadržava poveznice (link) na internetske stranice izvan Portala, objavljuje ih u dobroj vjeri i ne može se smatrati odgovornim za sadržaje izvan Portala. Sadržaje izvan Portala Posjetitelj upotrebljava na vlastitu odgovornost.

6. Korisnici pretplate

6.1. Posjetitelj može odabrati sadržaj Portala koristiti u formi pretplate koja može funkcionirati kao digitalna pretplata ili kao redovna pretplata (dostava tiskanog izdanja na naznačenu adresu korisnika).

6.2. Ako Posjetitelj odluči koristiti digitalnu pretplatu, da bi se pretplatio mora proći postupak registracije, odnosno unijeti istinite i ispravne podatke. Temeljem određenih podataka iz te skupine generiraju se korisnički podatci koji služe za pristup digitalnoj pretplati, odnosno sadržaju koji je Posjetiteljima dostupan samo u okviru digitalne pretplate i to putem aplikacije koju korisnik preuzima na svojem mobilnom uređaju ili putem desktop aplikacije izravno na Portalu.

6.3. Za svaki način korištenja Portala koji se odvija korištenjem korisničkog imena i lozinke povezanog s pojedinim Posjetiteljem (registriranim pretplatnikom) odgovara isključivo korisnik koji je registriran kao nositelj navedene pretplate. Nakon što Izdavač primi informaciju o nezakonitoj radnji ili eventualno o nezakonitu sadržaju, Izdavač će poduzeti sve u tom trenu dostupne mjere da spriječi nastavak daljnje nezakonite radnje ili da ukloni korisničke sadržaje koji nisu u skladu sa zakonima i drugim prisilnim propisima koji su na snazi i primjenjivi u Republici Hrvatskoj. Registrirani korisnici dužni su ponašati se u skladu s pravilima koja vrijede za pojedine dijelove portala.

6.4. Izdavač zadržava pravo da korisniku zabrani uporabu portala ili njegova dijela ako se utvrdi da je korisnik prekršio pravila navedena u ovim Uvjetima.

6.5. Korisnik je dužan Izdavaču odmah prijaviti neovlaštenu uporabu svojeg računa (digitalne pretplate) kako bi Izdavač mogao bez odgađanja poduzeti sve potrebne korake. Izdavač se ne može smatrati odgovornim za neovlaštenu uporabu računa ni za moguću štetu nastalu zbog toga.

7. Odgovornost Izdavača vezano za korištenje Portala i obveze Posjetitelja pri uporabi Portala

7.1. Izdavač ne nadzire sadržaj koji je nastao naknadnim intervencijama Posjetitelja i/ili trećih povezano sa Sadržajem dostupnim na Portalu. Izdavač ne može jamčiti za točnost, podrijetlo ili kvalitetu takvog sadržaja. Izdavač također ne može jamčiti za bilo kakvo korištenje sadržaja s Portala koje se događa izvan samog Portala i koje je povezano s daljnjim radnjama Posjetitelja i/ili trećih osoba.

7.2. Lider ni na koji način neće biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja nastalo zbog korištenja uslugama Portala.

8. Poruke portala Lidermedia.hr i sponzora

8.1. Lider može registriranim korisnicima povremeno slati obavijesti portala i sponzora. Ako korisnik ne želi primati takve poruke, može o tome izvijestiti portal na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili se odjaviti poveznicom (link) naznačenom na dnu poruke. Ako se korisnika zbog posebnih razloga ne može isključiti iz primanja takvih obavijesti, zatvorit će se njegov korisnički račun.

9. Završne odredbe

9.1. U slučaju ništetnosti pojedinih odredbi Uvjeta, takva ništavost neće utjecati na valjanost bilo koje druge odredbe ovih Uvjeta, i preostali dijelovi ovih Uvjeta će ostati na snazi

9.2. Za sve što nije regulirano ovim Ugovorom primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima i ostali pozitivni propisi Republike Hrvatske.

9.3. Ovi Uvjeti tumače se i primjenjuju u skladu s pravom Republike Hrvatske, a za slučaj spora isključivo je nadležan sud u Zagrebu.

16. listopad 2024 12:31