Zeleno i digitalno
StoryEditor

Korisnici kućnih solara mogli bi profitirati novim zakonom

14. Prosinac 2022.

Vlada Republike Hrvatske donijela je ovoga tjedna novi prijedlog Zakona o porezu na dohodak koji između ostalog uključuje i jednu veliku pogodnost za sve vlasnike solarnih kućnih elektrana, kako budućih tako i sadašnjih.

Naime, novim prijedlogom se želi omogućiti vlasnicima solara da na kućnoj proizvodnji struje nešto i zarade bez dodatnog poreznog opterećenja prodajom viška struje. Vlada predviđa da se po novom Zakonu ne bi oporezivao osobni dohodak u visini do 10 tisuća kuna (1.320 eura) godišnje, ostvaren prodajom viška električne energije koju građani proizvedu u iz solarnih panela na svojim kućama i koji kao višak, koji im nije potreban, šalju u mrežu. Nakon što je nedavno usvojen prijedlog o oslobađanju od plaćanja PDV-a za nabavku i instaliranje solara, ova je još jedna odlična vijest za sve one koji se odluče na kućnu proizvodnju struje.

Regulativa oko kućnih solara je do sada bila, u najmanju ruku manjkava, jer su se penalizirali svi korisnici koji su prodavali i najmanje količine viškova električne energije. U tom su slučaju morali službeno postati proizvođači te su iz kategorije kupaca sa samoopskrbom postajali su kupci s vlastitom proizvodnjom, što je za sobom vuklo i potpisivanje novih ugovora s opskrbljivačem, kao i prijavu prihoda kao dohodak, plaćanje poreza ili pak otvaranje poduzeće za proizvodnju električne energije.

Ovim izmjenama, kućne instalacije mikrosolara neće morati biti strogo optimizirane za vlastitu potrošnju, već će se tolerirati i njihova nešto veća proizvodnja. Računica kaže da je za 10 tisuća kuna godišnjih prihoda moguće imati oko 6,5 kW "viška" proizvodnog kapaciteta na krovu.

Ovaj prijedlog, ako bude usvojen, na snagu stupa odmah početkom  2023. godine.

26. travanj 2024 06:34