Zeleno i digitalno
StoryEditor

Svaki deseti čovjek u Hrvatskoj mobitele baca u smeće, a elektronički otpad najbrže je rastuća kategorija otpada u EU

19. Travanj 2023.
Nataša Rapaić

Hrvatska prema zadnjem popisu stanovništva ima 3,8 milijuna stanovnika, a prema najnovijim rezultatima istraživanja koje je Hrvatski Telekom proveo u Hrvaskoj ‘u ladicama‘ hrvatskih građana stoji čak pet milijuna mobilnih uređaja koji se ne koriste. Većina ih drži ‘u rezervi‘ ili ih planiraju dati drugim članovima obitelji, no čak četvrtina ispitanika ne zbrinjava ih pravilno jer strahuje od krađe podataka.

Čak 13 posto ispitanika ne zna ni gdje niti kako zbrinuti stare mobitele, a šest posto ih smatra da ih nije praktično zbrinjavati. Međutim, najviše zabrinjava podatak da svaki deseti korisnik baca mobitel u obično smeće.

Upravo zbog navedenih rezultata istraživanja Hrvatski Telekom odlučio je pozvati sve svoje korisnike, ali i ostale, da svoje mobitele i druge male uređaje donesu u poslovnice HT-a gdje će ih oni pravilno zbrinuti. Riječ je, naime, o novoj kampanji ‘Poziv koji ne propuštaš‘ kojom HT nastoji pomoći svima da naprave prvi korak prema održivijem i zelenijem životu i poslovanju.

– Velika je razlika između riječi i djela. Podaci nam govore da od 77 posto ispitanika koji kažu da svaki dan zbrinjavaju otpad, dakle, oni najosvješteniji, njih 40 posto ne zbrinjava elektronički otpad. Od mobitela se može i do 80 posto reciklirati i dalje iskoristiti sirovinu, to je ogromna šteta koju svojim nedjelovanjem ne činimo – rekao je Igor Vukasović, direktor korporativnih komunikacija HT-a, predstavljajući novu platformu kojom HT nastoji potaknuti građane na pravilno zbrinjavanje elektroničkog otpada, najbrže rastuće kategorije otpada u Europskoj uniji.

image

Igor Vukasović

U e-otpadu je prisutno čak 49 kemijskih elemenata od kojih se mnogi mogu reciklirati te tako umjesto otpada postati vrijedna sirovina, stoga će se u svim poslovnicama HT-a uskoro u posebnim kutijama moći zbrinuti mobiteli, kablovi, tableti, ruteri, punjači, laptopi, nosivi uređaji (wearables) i ostali mali gadgeti.

– Ovo je poziv da svi naši korisnici dođu u dućane i sve stare mobitele i kablove dovedu u naše centre i mi ćemo osigurati da se oni pravilno zbrinu. To je tek mali dio platforme koji pokrećemo, s ciljem da održivost bude ne samo naš fokus poslovanja, nego fokus poslovanja i življenja svakog građana ove zemlje – izjavila je Nataša Rapaić, članica Uprave HT-a.

Rapaić je dodala da HT na godišnjoj razini od ukupnog broja prodanih mobitela zbrine tri posto, a plan im je taj postotak ove godine povećati na sedam posto.

– Prošle godine udvostručili broj zbrinutih mobitela, ali uvijek želimo učiniti više. Tim povodom pokrenuli smo platformu ‘Poziv koji ne propuštaš‘ pod okriljem koje ćemo provoditi cjelogodišnje aktivnosti i davati naš doprinos zaštiti okoliša, očuvanju i učinkovitijem korištenju prirodnih resursa te osmišljanju i primjeni inovativnih pametnih rješenja i izgradnji ICT infrastrukture koje omogućuju svima da žive i posluju održivije.

Budući da živimo u vremenu kada imamo više električnih i elektronskih uređaja po našim ladicama nego što je nas građana, prigodno prva u nizu aktivnosti s kojima danas krećemo još intenzivnije jest podizanje svijesti i prikupljanje elektroničnih uređaja koje ne koristimo. Svi mi kao pojedinci ili kompanije svojim angažmanom možemo ovdje dati opipljiv doprinos, jer ovo je ‘poziv‘ za sve nas i ne želimo i ne smijemo ga propustiti – zaključila je Rapaić.

26. travanj 2024 08:45