Život
StoryEditor

A1 Hrvatska priključila se inicijativi Eco rating

15. Svibanj 2024.
A1 Hrvatska Eco rejting
Eco rating je oznaka na proizvodima koja omogućava korisnicima da prilikom kupnje, osim tehničkih specifikacija, razmotre i ekološki otisak uređaja

A1 Hrvatska neprestano radi na razvoju i implementaciji ekoloških i digitalnih inovacija s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš. Sada svojim korisnicima nudi mogućnost da prilikom kupnje usporede i odaberu ekološki održivije modele uređaja te svojim izborom aktivno doprinesu zaštiti okoliša. Danas gotovo 85 posto globalne populacije koristi pametne telefone i njihov utjecaj na okoliš postaje sve očitiji i teži za ignorirati, a Eco rating je sustav koji na skali od 1 do 100 ocjenjuje utjecaj pojedinog mobilnog uređaja na okoliš. Ova inovativna metoda uzima u obzir cijeli životni ciklus uređaja - od proizvodnje, preko transporta i upotrebe pa sve do odlaganja. Što je ocjena viša, manji je negativni utjecaj uređaja na prirodu.

Finalna ocjena računa se na temelju pet kriterija. Trajnost – segment koji se odnosi na vijek trajanja baterije i garanciju uređaja. Popravljivost označava vremenski period u kojem se uređaj može popraviti originalnim dijelovima. Mogućnost recikliranja ocjenjuje koliko je uređaj pogodan za recikliranje na kraju svog životnog vijeka. Kategorija klimatske učinkovitosti opisuje utjecaj proizvodnje i upotrebe uređaja na klimatske promjene dok učinkovitost resursa evaluira koliko proizvodnja tog uređaja utječe na iscrpljivanje rijetkih sirovina.

Ocjena se prikazuje kod uređaja onih proizvođača koji su uključeni u inicijativu. U aktualne partnere spadaju Huawei, Honor, OnePlus, OPPO, TCL, Xiaomi, ZTE, Nubia, HMD Global (Home of Nokia Phones), MobiWire, Doro, Bullitt Group (CAT & Motorola robusni mobiteli), Nothing, Samsung Electronics i Motorola (Lenovo).

- Eco ratingom želimo osvijestiti korisnike o utjecaju koji njihov odabir uređaja ima na okoliš. Očekujemo da će posebno mlađe generacije, koje su već izrazito osviještene o problemima klimatskih promjena, cijeniti mogućnost izbora uređaja s manjim ekološkim otiskom - ističe Andreja Dobra, rukovoditeljica Odjela za ESG, radno okruženje i mobilnost u A1 Hrvatska.

Eco Rating ocjene dostupne su na A1 webshopu, u detaljima svakog uređaja za koje je proizvođač objavio ocjenu. Ove informacije omogućuju korisnicima da donesu informirane odluke pri kupnji, birajući proizvode koji su u skladu s njihovim ekološkim vrijednostima.

A1 Hrvatska tako nastavlja predvoditi put ka digitalnoj održivosti, potičući korisnike i partnere da zajedno rade na izgradnji ekološki prihvatljive budućnosti. Osim što sada nudi informacije o ekološkoj ocjeni mobitela, kompanija njeguje i druge ekološke prakse kao što je bogata ponuda obnovljenih uređaja koji rade i izgledaju kao novi, a čijom kupnjom korisnici direktno smanjuju količine elektroničkog otpada. Tu je i uvijek dostupna mogućnost donošenja starih uređaja u A1 centre kako bi se pravilno reciklirali. Na taj je način u samo prošle dvije godine adekvatno zbrinuto oko 9000 uređaja. Osim toga, kompanija nastavlja i s instalacijom solarnih panela na bazne stanice. Sve navedeno dio je inicijativa održivosti kroz koje A1 Telekom Austria Grupa želi ostvariti ugljičnu neutralnost do 2030. godine. Osim ulaganja u zelene prakse kompanija je posvećena i ulaganju u zajednicu i odnosu sa zaposlenicima te je prema nezavisnom nacionalnom istraživanju „Poslodavac prvog izbora“  kojeg provodi MojPosao A1 Hrvatska najpoželjniji poslodavac u ICT i telco sektoru u Hrvatskoj. Dobri međuljudski odnosi i ugodna radna atmosfera, sigurnost radnog mjesta, dobar tretman od strane nadređenih te prilika za razvoj i napredovanje najvažnije su stavke koje čine tvrtke u istraživanju najpoželjnijima.

19. lipanj 2024 11:28