Život
StoryEditor

Cenzuriran medvjedić: Horor-film Winnie the Pooh otkazan u kinima u Hong Kongu

23. Ožujak 2023.
Iza otkazivanja navodno stoje kineski cenzori kojima je nesretni medvjedić na crnoj listi otkad su ga korisnici usporedili s predsjednikom Xi Jinpingom

Hongkoška su kina odlučila otkazati premijeru britanskog horor filma  ‘Winnie the Pooh: Blood and Honey‘ u kojem poznati medvjedić iz bajke i njegov prijatelj praščić nemilosrdno ubijaju studente.

Iako je film navodno otkazan zbog tehničkih razloga, nikome nije jasno o kakvim se točno razlozima radi, a indikativno je i to što je u isto vrijeme odgođena premijera u čak 32 kina. Kako prenosi Reuters, mnogi sumnjaju da iza otkazivanja stoje kineski cenzori kojima je nesretni medvjedić na crnoj listi otkad su ga korisnici društvenih mreža usporedili s predsjednikom Xi Jinpingom.  

Opasnost za narod

Naime, nakon susreta tadašnjeg američkog predsjednika i kineskog vođe 2013., internet su preplavili memeovi u kojima je Xi Jinping prikazan kao Winnie, a Obama kao njegov prijatelj tigar. Vlasti su tu zezanciju proglasili štetnom i uvredljivom tako da su na kineskoj inačici Twittera, Weibu, blokirali pretragu i slike poznatog medvjedića.

To je publiku dodatno isprovociralo, pa su 2014. i 2015. nastavili Xi Jinpinga uspoređivati s Winnijem. Bojazan da bi horor-film mogao izazvati novi val ruganja, vrlo je vjerojatno razlog zbog kojeg je povučen iz hongkoških kino-dvorana. Ta bivša britanska kolonija kojoj je Kina 2020. ukinula neovisnost, usvojila je zakon o cenzuri prema kojem su zabranjena audiovizualna djela koja podržavaju, glorificiraju i ohrabruju aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Ako je suditi prema nagađanjima filmaša, medvjedić Winnie je velika opasnost za Kinu.  

26. travanj 2024 19:10