Život
StoryEditor

Hrvatska vodeća u svijetu u nautičkom turizmu zahvaljujući naprednoj infrastrukturi

24. Studeni 2022.

Hrvatska svake godine privlači iskusne nautičare, ali i početnike kako bi mogli uživati u ‘Zemlji tisuću otoka‘, koja uz privlačnost povijesne i kulturne baštine i prirodnih krajolika kao i bogate gastronomske ponude ima po nešto za svakoga, a nautičari ju svake godine vide kao nezaobilaznu destinaciju. 

Hrvatska je omiljena destinacija za nautičare otkad znam za sebe rekao je Sinan Mašović, glavni financijski direktor i suosnivač platforme Zizoo. Dodao je i da se Hrvatska može pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u cijelom svijetu te da se smatra najnaprednijim tržištem za nautički turizam za 20 posto premašujući boravak u hotelima što je porast od 87 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Uz Zizoo, avanture nautički turizam sada je lako dostupne za sve tipove turista. Osim toga, razvijamo tehnologije koje nadilaze klasičnu platformu za rezervacije kako bismo povezali klijente, chartere, marine i pružatelje usluga i osigurali vrhunsko korisničko iskustvo. Danas smo na samo 1 posto tako da tek počinjemo – izjavio je Mašović. 

Ove godine, rezervacije u Hrvatskoj činile 28 posto od ukupnog broja rezervacija, a slijede Grčka s 20 posto, Španjolska sa 17 posto i Italija s 14 posto. Godinu dana ranije, Španjolska je bila na drugom, a Grčka na trećem mjestu. Također, raste sve veći interes za Karibe koje krasi savršeno vrijeme tijekom cijele godine, idealni su za zimski odmor.

U Europi se u nautičkoj sezoni može uživati gotovo cijelu godinu na španjolskim Kanarskim otocima. U Hrvatskoj će najvjerojatnije ploviti nautičari iz Njemačke, Austrije, Italije i Velike Britanije. Također, postoji nagli porast posjetitelja iz SAD-a koji biraju Hrvatsku što je dijelom zbog općeg postpandemijskog porasta potražnje za odmorom brodom, navodi se u priopćenju.

Očekujemo sve više i više rezervacija u nadolazećim godinama. Hrvatska će i dalje biti omiljena destinacija za nautičare, to je zbog digitalizacije nautičke industrije u kombinaciji s izvanrednim uvjetima plovidbe koji se nude u zemlji – rekao je Mašović. 

Raspon mogućnosti plovidbe u Hrvatskoj je bez premca zbog moderne flote i iskusnih lokalnih posada za one koji traže opuštajući, luksuzni odmor s posadom ili novu avanturu za iskusne jedriličare. Prema najnovijim podacima platforme Zizoo, cijena najma broda za jednu osobu na tjedan dana je ispod 600 eura, a prosječno vrijeme provedeno na brodu je pet dana.

29. travanj 2024 20:16