Život
StoryEditor

Krađa dizajna: Shein prodavao kopije kultnih tenisica Air Jordan

06. Lipanj 2023.
Nike Air Jordanfoto Shutterstock
Nakon što su ih korisnici prozvali na društvenim mrežama, Shein je povukao kopije i za prodaju optužio ‘treće strane‘

Popularni kineski lanac brze mode koji je lani proglašen i najtraženijim brendom na svijetu – Shein našao se (opet) u srcu skandala. Za razliku od dosadašnjih optužbi da potkradaju dizajn mladih, neafirmiranih talenata, ovaj su put na žulj stali velikima i prodavali kopije čuvenih tenisica Air Jordan. Kako prenosi TMZ Sports, Shein je nakon salvi kritika na društvenim mrežama odlučio povući lažne Air Jordan 11 tenisice i druge kopije kultnih, retro modela ‘najkica‘ ili ‘adidaski‘. Replike Air Jordan 11, konkretno, prodavali su po cijeni od 49,99 dolara uz opis ‘profesionalne košarkaške tenisice za muškarce‘.

Pokradeni dizajneri

Ta doista vjerna kopija se od originala razlikovala samo po tome što nije imala logotip brenda Jordan - ‘Jumpmana‘. Kad su ljubitelji tenisica saznali za lažne Jordanice, Shein su odlučili ‘razapeti‘ na društvenim platformama, posebno Twitteru gdje su izrazili prijezir prema fast-fashion kompaniji. Glasnogovornik Sheina je u razgovoru s TMZ-om kazao da kompanija ozbiljno shvaća tvrdnje o kršenju autorskih prava zbog čega su sa šoping stranice uklonili sporne proizvode.

Također, za propust, odnosno kopiranje su optužili prodavače koji se ne drže pravila Shein Marketplacea. Osim lažnih Jordanica, otkriveno je da Shein prodaje i kopije Yeezy Slides, Foram Runners, cipele Balenciaga pa čak i neobične, gumene čizme brenda MSCHF Big Red Boots.

Iako je Shein maknuo sporne proizvode, činjenica je da i dalje prodaje kopije dizajnerske odjeće, ali budući da najveći broj pokradenih dizajnera spada u kategoriju malih i/ili neafrimiranih koji nemaju financijsku moć ni snagu brenda jednog Nikea ili Yeezyija da se suprotstave ovoj neetičnoj praksi Sheina.

28. travanj 2024 00:35