Život
StoryEditor

Legendarni sat Cartier Cheich prodan za vrtoglavih 1,1 milijun dolara

09. Listopad 2022.

Ovaj sat se nikad nije našao u slobodnoj prodaji već je darovan vozačima koji su dvije godine zaredom uspjeli osvojiti tron relija Dakar

Legendarni sat Cartier Cheich uspio je dostići prodajnu cijenu koja je premašila sva očekivanja te, umjesto za procijenjenih 400 tisuća, na aukciji u Parizu prodan za nevjerojatnih 1,1 milijun dolara. Inače, ovaj sat se nikad nije našao u slobodnoj prodaji već je darovan vozačima koji su dvije godine zaredom uspjeli osvojiti tron relija Dakar. To je pošlo za rukom Gastonu Rahieru koji je šokirao svijet odnijevši pobjedu 1984., a potom i 1985.

Kućište sata kojeg je 1983. dizajnirao Jacques Diltoer inspirirano je nomadima tako da je prikazuje siluetu Tuarega koji nosi ‘cheich‘ ili, na francuskom, ‘chèche‘, tradicionalno platneno pokrivalo za glavu koje se mosilo kao zaštita od sunca.

Muzejska vrijednost

U to su vrijeme pobjednici dobivali na poklon satove tradicionalnijeg dizajna, s gravurom na stražnjoj strani, a osim što je ovaj jedinstven izgledom, jedan je od rijetkih ‘Trois Ors‘ modela, odnosno izrađen od tri vrste zlata koje inače krasi nakit te francuske kuće.

Kućište je izrađeno od bijelog, žutog i ružičastog zlata koje Cartieru simboliziraju ljubav, prijateljstvo i vjernost. Cartier je izradio samo tri primjerka, ali je Cartier Challenge završio 1986. i to nakon što je osnivač Dakara, Thierry Sabine, smrtno stradao u zrakoplovnoj nesreći.

Osim što je Rahier osvojio jedan primjerak, drugi je trebao pripasti sljedećem potencijalnom pobjedniku, a treći ponuđen preminulom Sabineu.

Prema Sotheby‘su, jedan je primjerak možda završio u rukama poznatog francuskog motociklista Huberta Auriola (preminuo 2021.), ali dok se ta informacija ne potvrdi, sat se smatra izgubljenim.

Prodani primjerak znalci su proglasili muzejskim primjerkom tako da ne čudi što je uspio doseći gotovo tri puta veću vrijednost od procijenjene.

17. travanj 2024 17:57