Život
StoryEditor

Na adresu Tesle stigla još jedna tužba i to za – rasnu diskriminaciju i uznemiravanje

05. Srpanj 2022.

Trenutno 15 bivših i sadašnjih Afroameričkih zaposlenika tuži Teslu jer su u tvornicama na redovnoj bazi trpjeli uvrede kolega, menadžera i zaposlenika u odjelu ljudskih potencijala

Nakon što su koncem prošle godine kompaniju Elona Muska - Teslu tužile zaposlenice zbog seksualnog uznemiravanja, na njihovu je adresu stigla još jedna tužba zbog rasne diskriminacije i uznemiravanja. Trenutno 15 bivših i sadašnjih Afroameričkih zaposlenika tuži Teslu jer su, kako stoji u izvješću koji prenosi Reuters, u tvornicama na redovnoj bazi trpjeli uvrede kolega, menadžera i zaposlenika u odjelu ljudskih potencijala.

Najviše maltretiranja zbog svoje rasne pripadnosti pretrpjeli su zaposlenici iz Tesline tvornice u Fremontu, Kaliforniji. Prema njihovom svjedočenju, zlostavljači su koristili riječi crnčuge (nigger), referirali se na ropstvo, rad na plantažama pamuka, a nisu se libili dijeliti prostačke, seksualne komentare i rugati se fizičkom izgledu.

Uzaludan trud

Jedan od tužitelja, Teri Mitchell, kako prenosi Reuters, naveo je kako su menadžeri i kolege znale komentirati kako 'crnci rijetko tamo rade i pitanje je koliko će se tu dugo zadržati', dok je Nataniel Aziel Gonsalves kazao da mu je šef izjavio da on 'nije poput drugih crnaca, jer se ne ponaša k'o da je iz geta' te ga prozvao 'Zebra', jer nije bi crn ni bijel. Iako iz Tesle nije stigao komentar na tužbu, sve ukazuje na to da su njihove tvornice i dalje izuzetno toksične, kako za žene tako i pripadnike manjina i drugih rasa.

Naime, početkom godine, iz Tesle su odgovorili na prigovore zbog diskriminacije i rasnog uznemiravanja te izjavili da rade na eliminaciji takvog ponašanja. Također, naveli su da su lansirali specijalne programe i treninge kako bi bili sigurni da se zaposlenici jedan prema drugome ponašaju s poštovanjem te podržali sve one koji prijavljuju neetično ponašanje, makar anonimno. No, unatoč tom navodnom trudu, situacija u Tesli je, izgleda, još gora.

19. travanj 2024 13:46