Život
StoryEditor

Na aukciji najveći i najvrjedniji bijeli dijamant na svijetu – The Rock

12. Svibanj 2022.
Sretnik s 30 milijuna dolara viška moći će ga kupiti na dražbi aukcijske kuće Christie‘s koja će se sljedeći tjedan održati u Ženevi

The Rock (Stijena), dijamant je kruškolikog oblika, veličine loptice za golf te trenutno najveći i najvrjedniji bijeli dijamant na svijetu, od sljedećeg te tjedna dobiti novog vlasnika. Sretnik s 30 milijuna dolara (procijenjena vrijednost dijamanta) viška moći će ga kupiti na dražbi aukcijske kuće Christie's koja će se sljedeći tjedan održati u Ženevi. The Rock, dijamant od 228,31 karat, zbog svog perfektnog oblika i vrijednosti jedan je od najrjeđih i najvećih primjeraka ikad prodan na aukciji, a dosad je pripadao nepoznatoj vlasnici koja ga je nosila kao nakit na Cartier ogrlici.

Žuti i bijeli dijamant

No, kako prenosi Reuters, ženevska aukcija će osim tog čuda pronađenog i poliranog u Južnoj Africi prije više od 20 godina, ponuditi još jedan izniman primjerak – žuti kamen od 205,07 karata nazvan 'Dijamant Crvenog križa'. Taj je komad prvi put prodan na aukciji Christie'sa 1918. godina kada su bogataši dubljeg džepa prodavali svoju imovinu ne bi li pomogli britanskom Crvenom križu tijekom Prvog svjetskog rata. Njegova današnja vrijednost je, kako se procjenjuje, tri puta niža od The Rocka i kreće se između sedam i deset milijuna dolara, a veći dio prihoda od prodaje otići će u dobrotvorne svrhe (Crveni križ). Ova će aukcija biti specifična i po tome što se održava u jeku ruske invazije na Ukrajinu koja je, među ostalim, uzdrmala tržište dragog kamenja. Većina dijamanata na tržištu dolazi upravo iz Rusije koja je pod sankcijama, a i česti kupci dijamanata, ruski moguli, neće sudjelovati u prodaji.   

14. travanj 2024 11:57