Život
StoryEditor

Najplaćeniji sportaši: Ronaldo pretekao Messija

17. Svibanj 2023.
Cristiano Ronaldo
Top 50 najplaćenijih sportaša prema magazinu Forbes zaradilo je ukupno 3,44 milijarde dolara, 16 posto više nego lani

Prelazak Cristiana Ronalda u saudijski Al Nassr nogometašu je osigurao rekordnu zaradu od 75 milijuna dolara zbog čega je zasjeo na prvo mjesto najplaćenijih sportaša na svijetu prema magazinu Forbes. Unatoč razočaravajućoj sezoni u Manchester Unitedu, Ronaldo je tako, kad se o njegovom bogatstvu radi, opet zabio gol, a njegova se godišnja zarada popela na 136 milijuna dolara od čega je 46 milijuna zaradio na terenu, a 90 milijuna od sponzorskih ugovora.

Forbes navodi da su jedino tri sportaša: Roger Federer, Tiger Woods i Conor McGregor uspjeli u jednoj godini zaraditi toliki iznos. Zbrojeni prihod 50 sportaša koji su najviše zaradili u proteklih 12 mjeseci je također viši nego lani. Točnije, prvih 50 je ukupno zaradilo 3,44 milijarde dolara što je 16 posto više nego rekordne 2022. Oko 2,36 milijardi stiglo im je od temeljnog „posla“ – sporta, a ostatak od sponzora, prodaje memorabilija, licenciranja i slično.

Samo jedna žena

Na drugom mjestu liste našao se Ronaldov ‘konkurent‘, Lionel Messi koji je zaradio 130 milijuna dolara. Polovicu tog iznosa na račun su mu uplatili veliki brendovi poput Adidasa, Budweisera, PepsiCo te, odnedavno, Sociosa, blochchain-based platforme koja mu donosi oko 20 milijuna dolara godišnje. Na trećem je mjestu još jedan nogometaš – Kylian Mbappe koji je u proteklih 12 mjeseci postao bogatiji za 120 milijuna dolara te je od svih nogometaša na listi najviše zaradio igrajući nogomet (100 milijuna dolara).

Pola milijuna manje, točnije 119,5 milijuna dolara, zaradio je košarkaš LeBron James koji se našao na četvrtom mjestu. Zahvaljujući svom smislu za biznis, Forbes je Jamesa prošle godine proglasio i prvi aktivnim sportašem koji se našao na listi milijardera. Boksač Canelo Alvarez se sa 110 milijuna dolara našao na petom mjestu, a golfer Dustin Johnson sa 107 milijuna dolara na šestom. Taj golfer do ove godine nije bio na listi 50 najplaćenijih, a ove je među prvih deset i to zahvaljujući vrhunskim uspjesima na terenu (102 milijuna dolara).

Samo milijun dolara od njega je siromašniji golfer Phil Mickelson koji je zaradio 106 milijuna dolara, dok je na osmom mjestu sa 100,4 milijuna košarkaš Stephen Curry. Tenisač Roger Federer je, unatoč umirovljenju, na visokom devetom mjestu s 95,1 milijun dolara (95 milijuna zarade van terena), dok je na desetom košarkaš Kevin Durant koji je zaradio 89,1 milijuna dolara. Na listi 50 najplaćenijih sportaša u našla se samo jedna žena i to tenisačica Serena Williams koja je sa zaradom od 45 milijuna dolara na 49. mjestu.

26. travanj 2024 13:33