Život
StoryEditor

Odmor iz snova ili noćna mora: Ovo su najveće bojazni hrvatskih turista

11. Lipanj 2024.
poslovna putovanja

Revolut, globalna financijska aplikacija koju koristi više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta i više od 400.000 korisnika u Hrvatskoj, provela je anketu koja je uključivala više od 15 tisuća ljudi u 15 zemalja, uključujući 1 tisuću u Hrvatskoj, o njihovim brigama vezanim uz putovanja u inozemstvo.

Na pitanje o rizicima putovanja koji mogu potpuno pokvariti odmor, većina hrvatskih ispitanika istaknula je loše vrijeme i prirodne nepogode, poput oluje ili požara (48 % odgovora). Nedavno se upravo to dogodilo turistima koji su putovali u Dubai (poplave), a prošle godine turistima koji su posjećivali Grčku (požari). U Europi su kao najveću bojazan na putovanjima, loše vrijeme najviše istaknuli Hrvati, zatim Španjolci (29 %) i Švicarci (27 %). Europljani u dobi od 18 do 34 godine manje ističu loše vrijeme (34 %) od onih starijih godina.

Druga najveća bojazan ispitanika iz Hrvatske (35 %) je od gubitka, oštećenja ili krađe prtljage, primjerice u zračnoj luci.

Incident s prtljagom noćna je mora i za građane drugih južnih zemalja, Španjolce (51 %), Portugalce (48 %) i Grke (46 %), dok isto manje brine Litavce (23 %), Mađare (26 %) i Nijemce (26 %). U Europi se kašnjenja letova najviše pribojavaju Talijani (33 %) i Španjolci (32 %), a najmanje se takvih prepreka boje Hrvati i Mađari po 14 % ispitanika).

Čuvajte se lažnih iznajmljivača

Treća glavna briga (33 %) je rizik od prijevare, primjerice kada rezervirani apartman izgleda lošije nego u ponudi ili uopće ne postoji. Pitanja u vezi putnog osiguranja također su među najvećim strahovima (22 %) – uglavnom hoće li u slučaju nezgode ili bolesti osiguravatelj odbiti pomoći. Svaki peti Hrvat boji se i krađe podataka o kartici, kao i krađe sredstava s računa. A 13 % ispitanih Hrvata ne boji se ničega, jer putovanja su za njih avantura. Čini se da su najhrabriji putnici u dobnoj skupini od 55 do 64 godine (19 %).

Kakva je situacija s ostalim europskim zemljama? Prijevare oko odmora najmanje brinu Litavce (20 %) i Čehe (22 %), a najviše Poljake (38 %) i Portugalce (40%). Portugalci i Španjolci (po 38 %) više sumnjaju u pomoć osiguravatelja u slučaju nesreće i bolesti od Bugara (20 %) i Litavaca (22 %). S druge strane, Nijemci (3 1%), Austrijanci i Švicarci (po 30 %) posebno se boje krađe podataka o kartici i pljački.

Uvijek ostanite u kontaktu s najbližima dok putujete

U slučaju nepredviđenih događaja na putovanju važno je biti u kontaktu s obitelji, putničkom agencijom, veleposlanstvom, imati pristup internetu i dobru internetsku vezu. Nažalost, ponekad se javljaju problemi uz navedeno. Na pitanje jesu li ikada imali problema s telefonom/internetom tijekom putovanja u inozemstvo, mnogi hrvatski ispitanici (40 %) odgovorili su potvrdno. Naveli su da im je prijenos podataka bio spor/ograničen dok su bili na odmoru (13 %) ili na poslovnom putu (3 %), te da im je GPS signal bio izgubljen dok su bili na odmoru (11 %) ili na poslovnom putu (2 %). Svaki deseti ispitanik u Hrvatskoj priznao je da ga korištenje telefona/interneta u inozemstvu košta pravo bogatstvo, a 1 % priznalo je da im je uređaj oštećen ili ukraden tijekom putovanja u inozemstvo.

Kako spriječiti probleme s internetskom vezom na putovanjima?

Čak 40 posto ispitanih Hrvata nikad nije imalo problema s telefonom ili internetom tijekom putovanja u inozemstvo. Jednostavno, neki ispitanici imaju vlastite metode osiguravanja dobrog prijenosa podataka prilikom putovanja u inozemstvo: Njih 12  posto navelo je da kupuje roaming od telekom kompanije, 10 posto da putuje uglavnom unutar Europske unije, gdje je  roaming dostupan po istoj cijeni kao unutar države, 3 posto koristi mobilni WiFi router, a 2 posto kupuje digitalnu eSIM karticu i koristi je u inozemstvu.

- Dostupnost eSIM digitalne kartice u aplikaciji Revolut znači da se Hrvati mogu osloniti na Revolut od samog početka putovanja do njegovog kraja. Od rezerviranja smještaja putem Smještaja do uživanja u pristupu loungevima u više od 1.000 zračnih luka, kao i bezbrižnosti s različitim vrstama osiguranja. Korisnici također mogu koristiti značajku Doživljaji za rezervaciju raznih obilazaka i atrakcija, kao i trošiti poput lokalnog stanovništva uz mogućnost konverzije po konkurentnim tečajevima u više od 30 valuta. A uz eSIM, korisnici više ne moraju brinuti o pretjeranim troškovima roaminga – navodi Ingrida Daunaraviciene, Revolutova voditeljica komunikacija za Hrvatsku.

16. lipanj 2024 10:48