Život
StoryEditor

Osnivač Alibabe Jack Ma pronađen nakon dvije godine

01. Prosinac 2022.
Jack Ma, Alibaba

Nekoć jedan od najbogatijih kineskih biznismena, osnivač Alibaba grupe Jack Ma nestao je iz javnosti prije dvije godine nakon sukoba s kineskim vlastima. Ma je kritizirao kinesku partiju pa je netragom nestao, što je pobudilo sumnje da je možda nestao zauvijek.

No, Financial times piše kako su ga pronašli živog i zdravog, ali ne u Kini, već u Japanu, u Tokiju.

Jack Ma bio je dugo vremena slovio kao zaštitno lice napredne kineske tehnologije i pojavljivao se po svuda kao pravi jet seter ili celebrity,  ali nakon što je 2020. godine održao govor u kojem je kritizirao kineski financijski regulatorni sustav, Ma je ispario s lica zemlje. Njegove su riječi tada razljutile kineske vlasti, potaknuvši intenzivan regulatorni nadzor nad njegovim poslovanjem i širu akciju slamanja tehnoloških tvrtki u zemlji.

Kako saznaje FT, Ma već pola godine živi u Tokiju, živ i zdrav.

Poput Kine, Japan je tijekom pandemije imao neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu, ali ‘bezvizni‘ režim ponovno je uspostavljen prošlog mjeseca. Nasuprot tome, u Kini još uvijek postoje mjere zabrane kretanja zbog Covida, što je dovelo do prosvjeda protiv vlasti o kojima zadnjih dana pozitivno pišu svi zapadni mediji. Osim medija, prosvjede podržavaju i mnogi zapadni predsjednici poput  Justina Trudeaua koji javno podržava kineske prosvjednike, dok je domaćim, prije koji mjesec zamrznuo bankovne račune. Reklo bi se, podržava  prosvjede ali ne u svom dvorištu.

Maova kritika kineskih vlasti stigla je otprilike u isto vrijeme kao i poziv Pekinga za ‘zajedničkim prosperitetom‘, konceptom da bogati moraju dijeliti svoje bogatstvo kako bi se stvorilo ravnopravnije društvo. Takva politika kineskih vlasti pogodila je posebno tehnološke tvrtke kao i tvrtke za nekretnine, što je dovelo do pada neto vrijednosti najbogatijih u zemlji.

Ma, koji je na svom vrhuncu bio vrijedan oko 61 milijardu dolara u listopadu 2020., sada vrijedi oko 30,7 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. To je djelomično zato što je cijena Alibabine dionice pala oko 75 posto u odnosu na vrhunac iz 2020. Sada kada su ga pronašli, pitanje je što će Ma napraviti. Jedno je ipak sigurno, a to je da se u Kinu neće vratiti.

26. travanj 2024 01:54