Život
StoryEditor

Rusi zaplijenili milijune dolara vrijedne satove Audemars Pigueta

01. Travanj 2022.
Audemars Piguet
Švicarski su brendovi prošle godine izvezli satova u vrijednosti od 278 milijuna dolara, ali tržište ruskih kupaca im vrijedi mnogo više od tog iznosa, jer mnogi satove kupuju u Švicarskoj

Svega nekoliko dana nakon što se Švicarska priključila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, ruski dužnosnici zaplijenili su švicarske satove luksuznog brenda Audemars Piguet. Kako prenosi Bloomberg, švicarski mediji objavili su da su satove iz jedne od njihovih trgovina zaplijenili agenti ruske sigurnosne službe zbog navodnog kršenja carinskih odredbi. No, Švicarci tvrde da je riječ o arbitrarnoj odluci, ruskom odgovoru na nametnute sankcije.

Putin – ljubitelj satova

Audemars Piguet, zajedno s Patek Philippeom, Vacheron-Constantinom i Rolexom slovi kao jedan od najznačajnijih i najcjenjenijih brendova luskuznih satova te je u obiteljskom vlasništvu punih 150 godina. Njihovi satovi u prosjeku koštaju nekoliko stotina tisuća dolara, a među skupocjenom ekipom ističe se Royal Oak Complication koji se prodaje po cijeni od 869 tisuća dolara. Švicarski su brendovi, kako prenosi Bloomberg, prošle godine izvezli satova u vrijednosti od 278 milijuna dolara, ali tržište ruskih kupaca im vrijedi mnogo više od tog iznosa, jer mnogi satove kupuju u Švicarskoj. Inače, i Vladimir Putin slovi kao veliki ljubitelj luksuznih satova te posjeduje kolekciju vrijednu minimalno 700 tisuća dolara što je šest puta više od godišnje prosječne ruske plaće (115 tisuća dolara). Najskuplji sat u kolekciji mu je pola milijuna dolara vrijedan Tourbograph, njemačkog brenda A Lange & Sohne. Prema podacima Wikileaksa, Putinu je satove volio darivati Berlusconi i to u zamjenu za lukrativne poslovne dogovore.

24. travanj 2024 14:04