Život
StoryEditor

Što sve trebate znati o uvođenju eura?

26. Studeni 2022.

Ostalo je svega mjesec dana do prelaska na novu valutu, a dijelu naših građana još uvijek nije jasno kako će se cijeli proces odvijati i koliko će sve skupa biti izazovno. Zato smo se obratili Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskoj udruzi banaka koje su nam dale odgovore na sedam glavnih pitanja - kako mijenjati eure, kako ćemo koristiti bankomate, kada početi koristiti hrvatske eure i kako će nakon 1. siječnja izgledati tečajne liste. Pa evo odgovora na glavna pitanja:

  1. Poslovne banke od od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke odnosno na bankomatima drugih banaka. Naime, i bankomate treba pripremiti za uvođenje eura, pa u tom razdoblju pojedini bankomati neće raditi, što znači da se gotovina može podići na bilo kojem drugom bankomatu bilo koje druge poslovne banke bez naknade. HNB kaže kako je prilagodba bankomata za isplatu eura zahtjevna tehnička, operativna i vremenska aktivnost, koja uključuje i različite dionike. Velik broj bankomata, njih približno 70 posto bit će prilagođen i isplaćivati eure od 1. siječnja 2023., a preostali dio prilagodit će se u prvih dva tjedna Nove godine, čime će svi bankomati biti prilagođeni za eure do 15. siječnja 2023. godine. Hrvatska udruga banka uskoro će objaviti interaktivnu kartu bankomata s informacijama koji bankomati do 31. prosinca isplaćuju samo kune, a koji od 1. siječnja isplaćuju samo eure.
  2. Hrvatska narodna banka dogovorila je s poslovnim bankama, povodom uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, da se građanima od 1. listopada do 31. prosinca 2022. omogući polog kovanica i novčanica kuna na račune također bez naplate naknade.  
  3. Ako građani drže veće količine gotovog novca kune, preporučuje se da postupno smanjuju postojeće zalihe ili da gotov novac kune koji smatraju da im više neće biti potreban, polože na svoj račun u banci kako bi pojednostavili postupak konverzije. Građani koji uobičajeno ne raspolažu gotovim novcem u iznosima većima od dvotjedne potrošnje, ne moraju poduzimati baš ništa. Kune će moći normalno trošiti tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, koje će trajati dva tjedna nakon uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja (uključujući i taj dan), a eure će moći postupno podizati na bankomatima. Dakle, zalihe kunske gotovine mogu se smanjiti postupnim trošenjem ili njihovim polaganjem na račun u bankama.
  4. Konverzija u euro kunskih sredstava na računima u bankama provest će se na sam dan uvođenja eura bez naknade, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije (1 euro = 7,53450 kuna). Za razliku od gotovog novca, čija je konverzija vremenski dug i logistički vrlo zahtjevan posao, kunska sredstva koja se drže na bankovnim računima pretvorit će se u euro brzo i jednostavno, bez potrebe za prijelaznim razdobljem.
  5. Prvih 12 mjeseci od dana uvođenja eura novčanice i kovani novac kune moći će se bez naknade zamijeniti u bankama, Financijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti Bez naknade će se mijenjati najviše 100 novčanica kune i najviše 100 kovanica kune po jednoj transakciji. Za količine veće od navedenog banka, Fina i Hrvatska pošta mogu zaračunati naknadu. Ako se kune mijenjaju u eure prije 1. siječnja 2023. godine institucije i drugi poslovni subjekti koji pružaju uslugu zamjene valute nisu dužni zamjenu raditi prema fiksnom tečaju konverzije, već zamjenu rade po svojim komercijalnim uvjetima.
  6. Od 1. prosinca 2022. u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti svi građani mogu nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica za potrošače po jednoj transakciji. Početni paket eurokovanica za potrošače sadržava 33 eurokovanice svih apoena, u vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100 kuna. Bitno je napomenuti kako eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom nisu zakonsko sredstvo plaćanja prije 1. siječnja 2023. te njima nije dozvoljeno plaćanje prije toga datuma nigdje unutar europodručja. Primjerice, u slučaju pokušaja plaćanja s njima u Sloveniji bio bi počinjen prekršaj i mogla bi se za to izreći sankcija.
  7. Od 1. siječnja 2023. godine mijenja se i izgled tečajne liste. Dosad se tečajna lista iskazivala na način da se za jedan euro na primjer moglo dobiti toliko i toliko eura, dolara i drugih valuta. Odsad će situacija biti obrnuta. Na dnevnoj tečajnoj listi HNB-a objavljivat će se kupovni, srednji i prodajni tečajevi 13 valuta prema EUR-u (AUD, CAD, CZK, DKK, HUF, JPY, NOK, SEK, CHF, GBP, USD, BAM i PLN). Tečajevi na tečajnoj listi HNB-a će biti iskazani kao vrijednost jedinice domaće valute (EUR) iskazana u jedinicama strane valute. To konkretno znači da će  EUR na tečajnoj listi biti bazna valuta, primjerice 1 EUR = 1,0961 USD.
  8. U razdoblju nakon uvođenja eura novčanice kuna moći zamijeniti za eure u neograničenom roku, a kovanice kune će se moći zamijeniti do isteka tri godine od dana uvođenja eura.
24. travanj 2024 07:26