Život
StoryEditor

Zlatnik s motivom grada Huma ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

28. Lipanj 2024.
Zlatnik ima promjer od samo 1,99 milimetara i težinu od 0,05 grama

S promjerom od samo 1,99 milimetara i težinom od 0,05 grama, zlatnik s motivom istarskog Huma poznatog kao najmanji grad na svijetu, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanja kovanica na svijetu. Stoga je predstavnik i ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda Victor Fenes u četvrtak Robertu Blaiću, direktoru Hrvatske kovnice novca koja je otkovala zlatnik, predao certifikat ‘Guinness World Record‘. Ova minijaturna kovanica koju je izdala Hrvatska narodna banka u prosincu 2022. toliko je malena da se prodavala u kompletu s povećalom.

Najmanji zlatnik na svijetu prodavao se u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, treće u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela. Numizmatički komplet izdan je u seriji od svega 199 komada. Bili su to posljednji zlatnici s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune, a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna.

Proces proizvodnje najmanje kovanice na svijetu bio je izazovan i zahtijevao je prilagodbu svih koraka u proizvodnji. U suradnji s kiparicom Anom Divković, razvijen je detaljan prikaz grada Huma na kovanici, dok je najmodernijom tehnologijom i alatima postignuta iznimna preciznost i kvaliteta. Design Bureau Izvorka Jurić pobrinuo se za ambalažu u kojoj kovanica dolazi, kutiju koja se rastvara poput karte i vodi do zlatnika Huma i Zvjezdarnice Višnjan.

04. listopad 2024 21:19