Znanja
StoryEditor

Zagrebački ferovci obranili naslov najboljih u regiji

22. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Na međunarodnome sveučilišnom natjecanju studenata elektrotehničkih fakulteta Elektrijada 2014. održanome u mađarskom Siófoku studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu postigli su sjajne rezultate. U konkurenciji više od 1300 studenata sa sedamnaest elektrotehničkih fakulteta iz regije FER je zauzeo drugo mjesto u natjecanjima u znanju, prvo mjesto u sportskim natjecanjima te, napokon, prvo mjesto u općem poretku svih fakulteta.

Takvim rezultatom obranio je prošlogodišnje prvo mjesto u općem poretku pronijevši tako svoju slavu u regiji i među europskim studentima. Pokazalo se da prošlogodišnji uspjeh nije bio slučajnost, nego rezultat kvalitetna i stalna rada i zalaganja svih FER-ovih studenata i zaposlenika. Osim toga, tako se na neki način ruše predrasude o tome da je fakultet koji je vrhunski samo u znanju pomalo ‘štreberski’. Naime, na Balatonu su studenti pokazali da su jednako spretni s loptom kao s olovkom (čitaj: e-mišem) u ruci. Njihov uspjeh plod je dobre organizacije, ali i cjelogodišnjeg pripremanja.- Jako sam zadovoljna našim nastupom i, prije svega, ponosna na FER-ove natjecatelje i zaposlenike koji su i ove godine na Elektrijadi ostvarili odlične rezultate. U iznimno jakoj konkurenciji od sedamnaest fakulteta iz regije naši su natjecatelji i u znanju i u sportu, u čemu samo nijanse dijele pobjednike od drugoplasiranh i trećeplasiranih momčadi, ponovno ostvarili najbolje rezultate i potvrdili FER-ovu dominaciju u regiji - rekla nam je Martina Kutija, predsjednica FER-ova Odbora za znanstvena i sportska natjecanja.

Odabir najboljihFER je na Elektrijadi prestavljalo 215 studenata i petnaest zaposlenika. U svakoj disciplini u znanju predstavljali su ga najbolji studenti koji su bili izabrani na temelju dosadašnjeg uspjeha na fakultetu, rezultata na međunarodnim natjecanjima te uspjeha na kvalifikacijskim ispitima. Većina disciplina imala je otvorene prijave i svatko je mogao pristupiti testiranju. U sportskim disciplinama FER su predstavljali timovi koji su već ostvarili zapažene rezultate na Sveučilišnome sportskom prvenstvu te mnogim državnim i međunarodnim sportskim natjecanjima. Selekcija studenata za sportske timove provodi se početkom svake akademske godine i svi studenti mogu pristupiti testiranju; ostvare li dobre rezultate, mogu postati članovi sportskih timova te predstavljati FER na raznim natjecanjima, pa tako i Elektrijadi. Iako su rezultati važni, organizacijski tim naglašava druženje i promidžbu fakulteta. - Cilj Elektrijade jest prije svega potaknuti druženje među studentima, zatim u natjecanjima u znanju istaknuti najbolje buduće inženjere te u sportskim natjecanjima popularizirati sveučilišni sport. Naš je glavni cilj bio omogućiti studentima da uz mininalnu participaciju sudjeluju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji, najvećemu godišnjem skupu studenata elektrotehnike u Europi. Sudjelovanjem na Elektrijadi naši najbolji natjecatelji u znanju i sportu dobili su priliku odmjeriti snage sa studentima drugih fakulteta, upoznati se i družiti s budućim kolegama, sklopiti prijateljstva koja će nadživjeti Elektrijadu te rezultatima promicati FER u regiji. Odlično su to iskoristili ispunivši tako sve ciljeve koje je Elektrijada stavila pred njih - istaknula je Kutija.

Program će se širitiJedan od budućih ciljeva na Elektrijadama bit će povezivanje FER-a s drugim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu radi suradnje te zajedničkog promicanja struke i znanosti. Elektrijada ima potencijal da postane manifestacija na kojoj će se okupljati dekani fakulteta iz regije i raspravljati o aktualnim problemima i novim trendovima u obrazovanju, zato će se organizatori potruditi da se natjecanje još unaprijedi. Organizacijske pripreme za odlazak na Elektrijadu počinju početkom godine. Međutim, većina natjecatelja za nju se priprema cijelu godinu. Sportaši treniraju, a oni koji se natječu u znanju posvećuju više vremena učenju i odlaze na domaća i inozemna natjecanja kako bi što spremniji dočekali nastup. Imali su veliku potporu dekana Fakulteta Nedjeljka Perića, rektora Sveučilišta Alekse Bjeliša te predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je ovog puta bio i pokrovitelj natjecanja. Iako je projekt zahtjevan zbog mnogo studenata koji idu u Mađarsku, pripreme omogućavaju da sve prođe bez problema.

I dodatni sadržaji- Uprava FER-a od početka je shvatila da Elektrijada i druge aktivnosti FER-ova Odbora za znanstvena i sportska natjecanja promiču znanost, struku i sveuči-lišni sport te nam je uvijek pružala financijsku, organizacijsku i moralnu potporu. Svakako bih staknula da na natjecanje putuju i zaposlenici, dakle profesori i asistenti, koji pripremaju naše natjecatelje tijekom godine, sudjeluju na natjecanju, druže se sa studentima i povezuju sa zaposlenicima drugih fakulteta - istaknula je Kutija. Studenti su i ove godine oduševljeni Elektrijadom koja je pružila neizvjesne borbe na sportskim i znanstvenim borilištima, mnogo dodatnih sadržaja (kviz općeg znanja, plesne radionice itd.), dobru zabavu i nezaboravne trenutke. Inače, kaže Kutija, govori se kako se studenti na Elektrijadi dijele u dvije kategori-je: one koji Elektrijadu slijepo obožavaju i one koji su na njoj prvi put. Mnogi su se zaputili kao gledatelji i potpora kolegama, a unatoč natjecanjima svi su se dobro zabavili i opustili uoči kraja akademske godine. Iako su rezultati u drugom planu, treba istaknuti da je u ukupnom plasmanu FER bio prvi, ispred ETF-a iz Beograda te EF-a iz Niša; u natjecanju u znanju osvojio je drugo mjesto, iza beogradskog ETF-a, a ispred sarajevskoga, a u sportu je zauzeo prvo mjesto, ispred beogradskog fakulteta i splitskoga FESB-a.

07. listopad 2024 02:23