1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Mihael Furjan, PLIVA - Dogovaramo cijenu kada je to najpovoljnije

16. Srpanj 2022.
Mihael Furjan, PLIVAfoto Ratko Mavar

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Sposobnost brze prilagodbe ključna je u poslovanju s obzirom na učestale globalne izazove, pogotovo u industrijama poput farmaceutske, o čijem neometanom funkcioniranju ovisi zdravlje ljudi diljem svijeta. Tijekom protekle dvije godine uspjeli smo ojačati izvoz, primjerice 2021. na tržišta Njemačke, Izraela i Poljske, te dodatno ojačati poslovanje centara dijeljenih aktivnosti koji iz Zagreba podržavaju poslovanje mnogih lokacija Teva grupe u svijetu.

Ponosni smo na to što povećavamo broj zaposlenih gotovo pet posto na godišnjoj razini. Jedan od izazova s kojima se susrećemo jest poskupljenje energenata, sirovina, transporta i posljedično troškova rada. Cijena sirove nafte udvostručila se u posljednje dvije godine, a cijena transporta zračnim prijevozom od Europe do Sjeverne Amerike za više od 170 posto.

Naši stručnjaci prate situaciju pa, vodeći se idejom isplativosti, dogovaramo cijenu za veći dio godišnjeg volumena u trenutku kada je to prema procjenama najpovoljnije. Tako uspijevamo stabilizirati utjecaj troškove energenata u proizvodnji i kontinuiramo nastojimo povećati produktivnost.

U farmaceutskoj industriji povećane ulazne troškove ne možemo kompenzirati povećanjem cijena proizvoda, koje su strogo regulirane na tržištu, pa ćemo napore dodatno usmjeriti u povećavanje konkurentnosti. Jedina smo vertikalno integrirana proizvodna kompanija, osim onih koje se bave energetikom, i među vodećih smo deset u Hrvatskoj prema prihodima, a veseli nas što proteklih godina povećavamo i broj zaposlenih.

Mala je vjerojatnost da ubrzo možemo očekivati pad cijena energenata, zbog čega je stalna optimizacija poslovnih procesa ključna kako bismo mogli nastaviti redovitu isporuku lijekova na domaćem tržištu i šezdesetak izvoznih. U protekle dvije godine uspjeli smo rasti i jačamo izvoz svojih znanja.

Planiramo nastaviti s ulaganjima u pametne tehnologije, digitalizaciju i jačanje izvoza te vjerujemo da ćemo tako pridonijeti prepoznavanju farmaceutske industrije kao jednog od ključnih stupova hrvatskoga gospodarstva. energije na burzama, kao i vrlo nepovoljne hidrološke okolnosti. Na referentnoj burzi u Budimpešti veleprodajna se cijena isporuke električne energije za godišnji ugovor s oko 50 EUR/MWh 2020. i u prvoj polovini 2021. potkraj 2021. podignula iznad 200 eura, a trenutačno iznosi više od 250 eura.

Megavatsat za prvi kvartal 2023. stoji gotovo 300 eura. Cijena plina u istom razdoblju porasla je za oko 1500 posto, a emisijskih jedinica CO2 za oko 500 posto. HEP podnosi velik teret zbog ograničenja porasta cijena električne energije za kućanstva definiranog paketom Vladinih mjera. Sredinom veljače negativan je financijski efekt za HEP procijenjen na oko 460 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Dodatno, do kraja lipnja tvrtka će zbog potresa na Banovini ukupno otpisati više od 100 milijuna kuna potraživanja. Mnogo faktora utječe na promjene tržišnih cijena električne energije u Europi, a najvažniji su cijene energenata koji se upotrebljavaju u proizvodnji električne energije, cijene emisijskih jedinica CO2 te visina udjela proizvodnje iz obnovljivih izvora. Stoga su sve prognoze nezahvalne.

Što se tiče plina, kretanje veleprodajnih cijena u idućem razdoblju presudno će ovisiti o razvoju geopolitičke situacije, tijeku agresije na Ukrajinu odnosno provedbi i širenju embarga na uvoz ruskih energenata. U ovom trenutku skladišta u Europskoj uniji pune se vrlo brzo i ako Rusija nastavi isporučivati plin, a zima ne bude ekstremno hladna, može se očekivati stagnacija s trendom pada cijena; u suprotnome one mogu i porasti.

Ne bude li novih većih poremećaja na europskim energetskim tržištima, očekujemo da bi se poslovanje moglo stabilizirati iduće godine, a nadamo se da ćemo 2024. ostvariti rezultat na razini otprije aktualne krize.

13. travanj 2024 20:45