1000 Najvećih
StoryEditor

500 najboljih: Lider u vremenu neizvjesnosti otkriva rekordne rezultate poslovanja

16. Rujan 2022.

Prošla je godina bila najuspješnija za najbolje hrvatske poduzetnike u povijesti. Ostvarili su 5,8 posto veću novostvorenu vrijednost nego rekordne 2019., prihodi su veći 13 posto, a dobit deset posto. U odnosu na prethodnu 2020. godinu novostvorena vrijednost 1000 najboljih kompanija narasla je impozantnih 28 posto (gotovo tri milijarde eura). Tih 13,59 milijardi eura rekordna je novostvorena vrijednost u svih 15 godina koliko zajedno s Dun & Bradstreetom objavljujemo ovu listu. Prihodi su u godinu dana povećani za 35 posto, a dobit 43 posto. Rezultati su tek nešto malo lošiji ako ih korigiramo za prošlogodišnju inflaciju od 5,5 posto.

Tako smo iz poslovno najlošije, pandemijske godine, prešli u najuspješniju, a to objavljujemo u najneizvjesnije vrijeme, u sjeni rata u Ukrajini i upravo nakon energetskog paketa kojim Vlada pokušava zaustaviti galopirajuću inflaciju, koja je u kolovozu dosegla 12,3 posto na godišnjoj razini.

Rekordni rezultat još je značajniji jer najveći stvaratelj nove vrijednosti sa 427 milijuna eura nije ostvario rekord. Prije desetak i više godina veću NV iskazali su u četiri navrata Hrvatski telekom, i u dva navrata Ina, koja je ostala najveći stvaratelj nove vrijednosti sa 589 milijuna eura u 2010. godini. No, zato je najveći broj tvrtki dosad – njih 19 – prešlo magičnu granicu od sto milijuna eura NV-a. Prošle godine takvih je bilo 13, a najviše dosad bilo ih je u 2019. godini – 18. S druge strane, najteža godina za najbolje kompanije, teža i od nedavne pandemijske, bila je 2013. U zadnjoj godini duge recesije iscrpljeni domaći poduzetnici ostvarili su ukupno najmanju NV, a sto milijuna eura dostiglo je samo deset tvrtki.

Svi ovi podaci nalaze se u posebnom izdanju na 156 stranica, koje ćemo sljedećeg tjedna objaviti uz Lider petnaestu godinu zaredom. Dajemo top 500 najvećih stvaratelja nove vrijednosti, uz još dodatnih 500 kompanija koje svrstavamo po sektorima. Prikazujemo koje su nove tvrtke na listi, a koje su ispale, a bilježimo i najveće uspone i padove, te izdvajamo tvrtke koje su u pet godina najviše rasle prema novostvorenoj vrijednosti, prihodima, produktivnosti, dobiti, izvozu, i broju zaposlenih.

Posebnu vrijednost daju prognoze za poslovanje u ovoj i sljedećoj godini čelnih ljudi ključnih domaćih kompanija – Fortenova grupe,Hrvatskog telekoma, Plive, Vindije, Končara, A1, Francka, Cemexa, Hrvatske pošte, Telemacha  i dm-a.

23. travanj 2024 18:00