Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[500 najboljih] 93 člana kluba izvrsnosti ilustriraju zemljopisnu kartu vrhunskog hrvatskog biznisa

04. Listopad 2024.
Karta HR pribadače, 500 najboljih

Kroz probrano društvo 500 najboljih od 2007. do danas prodefiliralo je 1337 tvrtki, ali samo su 93 opstale svih ovih 18 godina. Stoga je taj klub izvrsnosti zaista ekskluzivno društvo, čije članove treba posebno isticati. Na ovoj su listi samo tri od deset najvećih prošlogodišnjih stvaratelja nove vrijednosti – PBZ, HT i Hrvatske šume.

Ostali iz top 10 znali su preskočiti pokoju ‘crnu‘ godinu u kojoj bi zaronili u minus. No, tvrtke iz kluba izvrsnosti svih su ovih godina poslovale s dobiti, i imale dovoljan zbroj bruto dobiti i bruto plaća da uđu u top 500.

Tri člana kluba izgubili smo prošle godine – Gradska plinara Zagreb i Končar – KET iskazali su gubitke, a splitski Plovput skliznuo je na 518. poziciju – za ulazak u top 500 nedostajalo mu je 269 tisuća eura nove vrijednosti.

Ovaj klub nije rezerviran samo za velike tvrtke. Prosječna tvrtka s liste negdje je iznad stote pozicije prema prihodima, šestero izvrsnih izvan je 1000 najvećih kompanija, a najmanje prihode među njima ostvario je prošle godine Abbott Laboratories – 13,5 milijuna eura, što ga svrstava na 1582. poziciju. Ali, zato je svake godine među 500 najboljih.

Među izvrsnima je 51 tvrtka u domaćem vlasništvu, od toga pet u državnom (ACI, AKD, Hrvatske šume, JANAF, te Odašiljači i veze), a tu je i jedini predstavnik u vlasništvu lokalne samouprave, splitska Čistoća.

Kad analiziramo geografsko porijeklo kluba izvrsnosti, 55 tvrtke od 93 su iz Zagreba, po pet iz Primorsko-goranske, Međimurske i Zagrebačke županije, po četiri iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Istarske, po tri iz Splitsko-dalmatinske i Karlovačke, dvije iz Koprivničko-križevačke, te po jedna iz Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske. Osam ostalih županija nema predstavnike. Istočno od Koprivnice, u cijeloj Slavoniji, samo su dvije tvrtke iz Liderovog kluba izvrsnosti – požeški Plamen i osječki Novi agrar. S druge pak strane, južno od Karlovca i u cijeloj Dalmaciji samo su tri: splitski Tommy, vrgoračka Mesna industrija Braća Pivac i već spomenuta splitska komunalna tvrtka Čistoća. I to je jedna od ilustracija zemljopisne rascijepljenosti hrvatskog biznisa.

U nastavku donosimo abecedni popis na kojem su 93 tvrtke koje nisu preskočile ni jedno izdanje ‘500 najboljih‘, pa ih svrstavamo u klub izvrsnosti.

image

500 izvrsnih tablica

foto
04. listopad 2024 19:02