1000 Najvećih
StoryEditor

Božidar Đurković (E.ON Hrvatska): Godina 2022. je bila godina solara

27. Lipanj 2023.
Božidar Đurković, direktor financija tvrtke E.ON Hrvatska
Poslovnim i privatnim kupcima E.ON je lani instalirao gotovo 50 MWp solarnih kapaciteta i tako im pomogao da ostvare svoje energetske ciljeve

I ove godine E.ON Hrvatska nastavlja trend pozitivnih rezultata, a Božidar Đurković, direktor financija te tvrtke, ističe da najbrže raste segment vezan uz rješenja kojima provode i ubrzavaju zelenu energetsku tranziciju hrvatskog i slovenskog tržišta. Ne samo da je potražnja za energetskim rješenjem u obnovljivim izvorima porasla, već su uočili i razliku u razmišljanju kupaca, ali i na cjelokupnom tržištu.

Kakvi su glavni trendovi na vašim ključnim tržištima?

– Primjećujemo snažan porast projekata obnovljivih izvora energije na hrvatskom tržištu. Mnogi kupci žele ulagati u projekte obnovljivih izvora energije uglavnom vođeni ciljevima za smanjenje emisija CO2 i troškova. Prošla je godina bila godina solara, ako gledamo statistike na razini EU-a, gdje su instalirani solarni kapaciteti veći od 41 GW samo prošle godine, što je porast od čak 47 posto u odnosu na 2021. godinu. Predvodi Njemačka, gdje je sjedište naše E.ON grupe, koja djeluje na 17 tržišta, zapošljava više od 71 tisuću stručnjaka te inovativnim energetskim rješenjima opskrbljuje više od 48 milijuna kupaca. Godina 2022. bila je ključna i za naše tržište, gdje smo poslovnim i privatnim kupcima instalirali skoro 50 MWp solarnih kapaciteta i tako im pomogli da ostvare svoje energetske ciljeve.

Koji su najveći izazovi za vašu tvrtku?

– Malo je reći da je 2022. bila godina puna izazova za cjelokupno energetsko tržište, ali ova je kriza potaknula i neke pozitivne promjene na tržištu. Zahvaljujući svojoj strategiji, koja je temeljena na održivosti, rastu i digitalizaciji, potencijale obnovljivih izvora energije prepoznali smo mnogo prije nego je kriza potaknula rast i razvoj takvih projekata. Tako smo krizu dočekali spremni, sa svojim rješenjima, znanjem i iskustvom, što su naši kupci i prepoznali i ukazali nam povjerenje da postanemo njihov energetski partner. Ipak, kriza nije potaknula neke druge procese nužne za ubrzanje implementacije projekata iz obnovljivih izvora energije. Kao i cijelo tržište i mi smo suočeni s birokratskim zaprekama i nužnosti povećanja kapaciteta energetske mreže. Moramo sa svim ključnim dionicima uspostaviti dijalog i odrediti smjer razvoja energetskog sektora i tržišta u Hrvatskoj, usredotočiti se na stvaranje pozitivnog i privlačnog investicijskog ekosustava kako bismo kao tržište bili konkurentni za privlačenje većih investicija. Hrvatska ima ogroman potencijal i na svima nama je da ga iskoristimo.

Kakvi su razvojni i investicijski planovi?

– Investicijski i razvojni planovi poglavito su usmjereni na rješenja za energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju uglavnom putem kogeneracijskih postrojenja i solarnih elektrana, digitalizaciju i sigurnost distribucije nastavkom ulaganja u plinsku mrežu. Ukupno ulaganje u 2022. na hrvatskom i slovenskom tržištu iznosilo je 30 milijuna eura, taj trend planiramo zadržati i u iduće dvije godine investicijama od 50 milijuna eura. E.ON kao grupacija na europskoj razini planira proširiti svoj plan ulaganja na 33 milijarde eura do 2027., s time da više od 95 posto tih investicija ispunjava stroge kriterije taksonomije Europske unije za zelene projekte.

Koje ste nove/inovirane proizvode i usluge plasirali na tržište od početka 2022. godine?

– Primarna rješenja u našem portfelju obnovljivih izvora energije su solarne elektrane i kogeneracijski sustavi, gdje smo nedavno potpisali i svoj prvi veliki ugovor u Hrvatskoj za projekt iz biomase. Kupcima nudimo i tzv. PPA ugovore (power purchase agreement), kojima poslovnim kupcima nudimo i modele financiranja energetskih infrastrukturnih rješenja nudeći tako cjelokupnu uslugu od projektiranja do financiranja, nadzora, montaže i puštanja u rad. Pozicionirani smo kao kompanija koja je one-stop-shop za energetska rješenja kojima kupci mogu zadovoljiti potražnju za svim svojim energetskim potrebama. Osim tih rješenja, pripadnost snažnoj europskoj grupaciji pruža nam pristup i nizu energetskih rješenja kao što su niskotemperaturni energetski sustavi, hlađenje i grijanje, dizalice topline, rješenja za pametne domove i upravljanje energijom, ali i rješenja u segmentu e-mobilnosti za poslovne kupce.

Je li vaša tvrtka uključena u NPOO ili druge europske programe?

– E.ON kao pružatelj usluga u segmentu energetskih infrastrukturnih rješenja omogućava kupcima apliciranje na fondove, poglavito one koje se odnose na zelenu tranziciju te su u skladu sa strogim kriterijima EU taksonomije. Kupcima nudimo rješenja koja odgovaraju kriterijima financiranja iz fondova te tako posredno sudjelujemo u navedenim financijskim instrumentima. 

Sadržaj nastao u suradnji s E.ON Hrvatska.

22. travanj 2024 14:23