1000 Najvećih
StoryEditor

Vladimir Olujić: STORM Grupa prepoznata je kao jedna od vodećih tvrtki za integraciju sustava na hrvatskom tržištu

24. Lipanj 2024.
Vladimir Olujić, STORM Grupa

Storm Grupu čini 9 tvrtki, a njihova kvaliteta se najbolje očituje u tržišnom udjelu i tehnološkim inovacijama. Strategija Grupe je pružanje izvrsnih i cjelovitih tehnoloških rješenja na jednom mjestu, tako da korisnici svu brigu oko ICT tehnologija u najširem smislu, kao i pripadnim energetskim rješenjima za računalne sustave i podatkovne centre prepuste upravo STORM Grupi. Tako se korisnici mogu potpuno fokusirati na svoj primarni posao, kaže nam predsjednik uprave STORM Grupe Vladimir Olujić.

Kada pričamo o zasebnoj perspektivnosti tvrtki unutar Grupe istaknuo bi Storm Computers u sistemskoj integraciji, Databox u uslugama podatkovnog centra i rješenja u oblaku, Notus s ponudom ERP rješenja baziranog na Open source platformi i razvojem specifičnih aplikativnih rješenja, SupraControl u razvoju vlastitog hardwarea i softwarea za kontrolu pristupa i nadzora uvjeta okoline, a SupraNet u projektiranju, izvedbi i održavanju pasivne optičke mreže te nedavnom iskoraku na području projektiranja, izvedbe i održavanja solarnih elektrana. Najperspektivnija tvrtka unutar grupacije je DataBox, koja nudi rješenja za cloud usluge i infrastrukturu. Zbog sve veće potražnje za cloud uslugama i sigurnosnim rješenjima, DataBox ima veliki potencijal za rast i širenje na regionalna i međunarodna tržišta.

Kako posluje STORM Computers, tvrtka osnovana prije 33 godine na temelju koje je nastala grupacija?

Storm Computers, krovna tvrtka grupacije broji preko 100 stalno zaposlenih djelatnika. U zadnjih nekoliko godina tvrtka ostvaruje značajniji financijski rast u skladu s porastom obima poslovanja ICT integratorskog sektora u cjelini. Korelirani porast kvalitete poslovanja reinvestiramo u daljnje unapređenje profesionalnih kompetencija i razvoj srodnih industrijskih vertikala. To je relativno spori proces jer uključuje regrutiranje novih djelatnika. Navedeni proces usporava nedostatak adekvatnog strukovnog potencijala što je trenutno usko grlo na tržištu rada. Ovaj problem pokušavamo rješavati atraktivnošću ponude i dohodovnih uvjeta te podizanjem kvalitete radnog okruženja. Kontinuirani rast poslovanja, razvoj novih poslovnih vertikala i pripadnih kompetencija te podizanje kvalitete radnih uvjeta naših djelatnika na visokoj su razini naših poslovnih interesa.

Na kojim tržištima grupacija posluje i tko su klijenti STORM Grupe?

Storm Grupa djeluje prvenstveno na tržištu Hrvatske, gdje je prepoznata kao sustav vodećih IT tvrtki, ali osim hrvatskog tržišta grupa je aktivna i na regionalnim tržištima u jugoistočnoj Europi. Svojim klijentima osiguravamo potrebne usluge distribucije, integracije i podrške na stranim tržištima kroz mrežu naših partnera kako bi proširili svoju ponudu usluga i osigurali visoku kvalitetu i dostupnost svojih rješenja.

Naši klijenti su vodeće tvrtke na hrvatskom tržištu u financijskom, energetskom, telekomunikacijskom, HoReCa i retail sektoru. Također, Storm grupa je uključena u projekte u državnom sektoru s naglaskom na obrazovne ustanove.

Po čemu je STORM Grupa prepoznatljiva na hrvatskom i inozemnom tržištu?

STORM Grupa prepoznata je kao jedna od vodećih tvrtki za integraciju sustava na hrvatskom tržištu. Naša dugoročna prisutnost, visoka razina iskustva i kontinuirano usvajanje novih znanja pozicionirali su nas u području razvoja, implementacije i održavanja sofisticiranih i sveobuhvatnih poslovnih informacijskih i komunikacijskih sustava. Kroz suradnju s vodećim svjetskim IT dobavljačima, našim korisnicima pružamo izvrsne usluge i rješenja.

U portfelju tvrtki članica nudimo razvoj mobilnih, web i ERP aplikacija, mreže i mrežne infrastrukture, sigurnosna rješenja, cloud usluge i usluge data centra te rješenja za nadzor i kontrolu pristupa za velik broj industrija.

Neprestano implementiramo najnovije trendove na IT tržištu te smo ponosni dobitnici prestižne nagrade European Business Awards u kategoriji inovativnosti, a svojim korisnicima nudimo cjelovita rješenja i usluge na jednom mjestu.

Pouzdanost i inovativnost su glavne karakteristike po kojima je grupa prepoznata na tržištu.

Koliki je prihod STORM Grupa ostvarila prošle godine? Kakva su poslovna očekivanja ove godine s obzirom na usporavanje IT sektora na svjetskoj razini?

Prošlogodišnji prihodi Storm grupe su premašili 80 milijuna eura. Tijekom posljednjih godina Grupa ostvaruje stalan rast prihoda i dobiti, tako da i ove godine očekujemo pozitivan trend rasta usprkos svim izazovima na domaćem tržištu i usporavanjima IT sektora na svjetskoj razini. Nećemo se zaustaviti niti u investicijama u infrastrukturu, ljude, tehnologiju i inovacije, jer vjerujemo da samo kontinuiranim ulaganjem možemo održati i unaprijediti našu konkurentsku prednost te osigurati dugoročni rast i uspjeh.

U što trenutačno investirate?

Trenutne investicije STORM Grupe bazirane su na detaljno razrađenim planovima rasta za naredne godine. U fokusu su širenje postojećeg podatkovnog centra i gradnja novog, razvoj inovativnih rješenja te povećanje broja zaposlenih stručnjaka.

Širenje postojećeg i izgradnja novog podatkovnog centra omogućit će STORM Grupi povećanje kapaciteta rješenja u oblaku, što je ključno za podršku rastućoj potražnji za sigurnosnim i pouzdanim IT rješenjima. Ovaj korak također će omogućiti bolju infrastrukturu za razvoj naprednih tehnologija i usluga koje odgovaraju specifičnim potrebama klijenata.

Razvoj novih rješenja je ključan za održavanje konkurentnosti na tržištu. STORM Grupa kontinuirano radi na unapređenju svojih proizvoda i usluga, usvajajući najnovije tehnologije i pristupe u informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji. Time se osigurava da klijenti uvijek imaju pristup najsuvremenijim rješenjima koja mogu optimizirati njihove poslovne procese.

Kadrovsko ekipiranje je direktno vezano uz ove investicije. STORM Grupa planira povećanje broja zaposlenih stručnjaka kako bi podržala ove projekte. Ulaganjem u edukaciju i certificiranje zaposlenika, grupa osigurava visokokvalificiranu radnu snagu koja može odgovoriti na sve izazove modernog IT sektora.

Ovi planovi i investicije naglašavaju predanost STORM Grupe kontinuiranom razvoju i prilagodbi tržišnim zahtjevima, čime se osigurava dugoročni rast i uspjeh svih njenih članica.

Koliko grupacija ima zaposlenih i s kakvim se problemima susrećete pri popunjavanju slobodnih radnih mjesta?

STORM Grupa se približava prema brojci od 300 zaposlenih. Kod popunjavanja slobodnih radnih mjesta osjetimo blago produženje selekcijskog procesa s obzirom na povećani broj prijava na natječaje, a Storm Grupa kao društveno odgovorna tvrtka pruža šansu većini kandidata da pokažu svoje kvalitete.

IT sektor je vrlo konkurentan, a mnoge tvrtke nude atraktivne uvjete rada kako bi privukle vrhunske talente. Brzi tehnološki napredak IT industrije zahtjeva od zaposlenika da stalno ažuriraju svoje vještine i znanja kako bi ostali relevantni. Osiguravanje kontinuirane edukacije i profesionalnog razvoja za zaposlenike može biti izazovno i zahtjeva značajna ulaganja.

Unatoč ovim izazovima, STORM Grupa kontinuirano radi na unapređenju uvjeta rada, ulaganjima u edukaciju zaposlenika i razvoju atraktivnih karijernih prilika kako bi privukla i zadržala talentirane stručnjake.

Kakva je vaša percepcija grupacije u idućih pet godina?

O tendenciji daljnjeg razvoja grupe već je u prethodnom tekstu dosta toga rečeno. U osnovi nastojat ćemo, uz možebitne akvizicije komplementarnih tehnologija kroz tržišno kvalitetno pozicionirane tvrtke, osigurati kvalitetan organski rast baziran na novim uslugama i stručnim i predanim zaposlenicima.

Priprema li se druga generacija obitelji za preuzimanje STORM Grupom ?

Druga generacija obitelji već duže vrijeme kroz tvrtku DataBox, kao jednu od članica, aktivno sudjeluje u poslovanju grupe i strateški je partner na zajedničkim projektima. Databox je predvodnik na hrvatskom tržištu kada je riječ o pružanju inovativnih i pouzdanih rješenja za pohranu i upravljanje podacima, točnije vodeći pružatelj usluga podatkovnog centra. Isto uključuje usluge u oblaku, komunikacijske usluge te usluge udomljavanja i održavanja korisničke računalne opreme. Dakle, priprema druga generacija obitelji za migraciju upravljanja STORM Grupom aktivna je već neko vrijeme i u narednom periodu očekuje se njena maksimalna aktivnost. Naravno, očekivana tranzicija nije događaj već dugotrajan i ozbiljan proces kojeg je potrebno provoditi na taktički senzibilan način u prihvatljivom vremenskom okviru.

Sadržaj nastao u suradnji sa STORM Grupom

22. srpanj 2024 09:36