Aktualno
StoryEditor

Berners-Lee i akademici uputili otvoreno pismo za ‘spas interneta‘

18. Srpanj 2016.

Sir Tim Berners-Lee je zajedno s akademskim aktivistima Barbarom van Schewick i Larryjem Lessigom uputio otvoreno pismo Europljanima s nadom da će ono galvanizirati javnu raspravu ususret usvajanju novih smjernica za neutralnost interneta koje je izradio Europski regulator za elektroničku komunikaciju (BEREC).

Aktivisti i pobornici ‘slobodnog interneta‘ tvrde, ovih dana uz široki konsenzus, da nove smjernice dolaze s povećim zakonskim propustima ili nedorečenostima koje pružateljima internetskih usluga (ISP), nacionalnim zakonodavcima i regulatorima ostavljaju prostor za pogodovanje kroz tumačenje.

7000 europskih web stranica prosvjeduje zbog ‘usporavanja interneta’

Akademici u pismu ponavljaju najveće i najčešće zamjerke, odnosno gledište da regulativa preferira korporativni umjesto javnog interesa. Traži se konkretna zabrana "brzih linija", diskriminacije prema klasi prometa (primjerice BitTorrent) ili uvođenja "specijaliziranih (prioritetnih) usluga".

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=nv3DeyqZzOg[/embed]

Loš okvir za krajnje korisnike, startupe i male poduzetnike

Pismo europske regulatore poziva da prate primjere Indije, Čilea, Nizozemske i Japana gdje je takozvani "zero rating" zabranjen uz sljedeće argumente.

- Poput brzih linija, zero-rating dozvoljava ISP-u da probire dobitnike i gubitnike utječući na atraktivnost pojedinih aplikacija. Poput brzih linija, zero-rating šteti korisnicima, inovaciji, konkurentnosti i kreativnom izražaju. U naprednim ekonomijama, kakva je Europska unija, ne postoji argument za zero-rating kao potencijalnu prometnu traku za usporavanje.

Nacrt smjernica prepoznaje da zero-rating može biti štetan, ali ostavlja nacionalnim regulatorima da ocjene planove za zero-rating od slučaja do slučaja. Dopuštanje nacionalnim regulatorima da adresiraju zero-rating na pojedinom slučaju u nepogodan položaj stavlja korisnike interneta, startupe i male poduzetnike koji nemaju vremena ili sredstava da sebe obrane od diskriminacije zero-ratingom ispred 28 različitih regulatora – navodi pismo.

HAKOM od 4. srpnja primjenjuje nova korisnička prava i jači nadzor nad operatorima

Akademici traže i zabranu "specijaliziranih" servisa, za koje kažu da su prema predloženim smjernicama protuzakoniti u brojnim nacijama. Nacrt ISP-u dopušta da u ime "posebnih usluga" regulira propusnost (brzinu) prijenosa podataka za pojedinog korisnika i pritom otvara put potencijalnom dvostrukom naplaćivanju do jučer objedinjenih servisa/usluga.

"Talačka kriza"

Da građanske i korporativne aktivnosti oko neutralnosti interneta u Europi ključaju ususret deadlineu za javnu raspravu 18. srpnja svjedoči manifest (.pdf) velikih telekoma u kojem oni uvjetuju uvođenje 5G mreža ustupcima u regulativi.

- EU mora pomiriti potrebu za otvorenim internetom s pragmatičnim pravilima koja snaže inovaciju. Telekom industrija upozorava da sadašnje smjernice za neutralnost interneta koje je predložio BEREC stvaraju značajnu nesigurnost oko isplativosti 5G investicija. Izgledno je da će se investicije odgoditi ako regulatori ne zauzmu i zadrže pozitivan stav prema inovacijama – piše u manifestu koji potpisuje 17 europskih telekoma, uključujući Vodafone, Tele2 i Deutsche Telekom.

14. svibanj 2024 07:45