Hrvatska
StoryEditor

‘Nije nam cilj uništiti poduzetnike, nego uvesti poreznu disciplinu‘

18. Lipanj 2013.

U pripremi je novi Zakon o reprogramu dugova, za sve tvrtke koje se nisu uključile u program predstečajne nagodbe niti su iskoristile lanjski reprogram - najavila je to Nada Čavlović Smiljanec, prva dama Porezne uprave, tijekom tradicionalnog ručka na kojemu HUP-ovci ugošćuju ministre i ravnatelje raznih uprava, one u čijem se resoru kroji poduzetnička sudbina.

S ogradom kako im nije cilj uništiti poduzetnika niti ih smatraju lopovima ipak je ‘podcrtala‘ kako im je jedan od ciljeva uvesti (i održati) poreznu disciplinu. Pri tome nije riječ o presiji nego o uvođenju reda. Cilj broj jedan, barem prema vlastitoj tvrdnji, jest oporavak gospodarstva. 

Iznijela je i podatke o rezultatima dosadašnjih akcija - ukupno je podnesen 16.551 zahtjev za reprogramom, pozitivno ih je riješeno 9.643 uz iznos odobrenog reprograma od 4,6 milijardi kuna. Podsjetila je da je prema Zakonu o naplati poreznog duga od obrta i fizičkih osoba kamata za reprogram 4,5 posto, plaćanje duga omogućeno od 36 do 60 mjeseci i njime je obuhvaćeno oko 13 tisuća osoba. 

I kod predstečajnih nagodbi već se vide rezultati - zaprimljeno je čak 4.340 zahtjeva tvrtki koje zapošljavaju više od 36 tisuća ljudi, s čak 41,9 milijardi nepodmirenih kuna. Od toga su 493 velika dužnika koji duguju 38,3 milijardi kuna i zapošljavanju više od 25 tisuća radnika. Cilj je predstečajne nagodbe, tvrdi Čavlović Smiljanec, uspostaviti normalnu likvidnost, stvoriti preduvjete za normalne rokove plaćanja, pokrenuti postupak čišćenja tržišta od neaktivnih tvrtki i omogućiti svima pošteno tržišno natjecanje. 

Pohvalila se i rezultatima fiskalizacije koja je i u uvjetima smanjene potrošnje rezultirala povećanjem oporezivih isporuka u trgovini, ugostiteljstvu i slobodnim zanimanjima. Podaci poreznog nadzora pokazuju da su trgovci u četiri mjeseca provedbe fiskalizacije prijavili 2,5 milijarde kuna veći promet, a ugostitelji 500 milijuna. 

Odgovarajući na upite poduzetnika izjavila je kako je u pripremi pravilnik o prijeboju kojim bi se riješio problem međusobnih dugovanja, prije svega poduzetnika koji duguju državi no istodobno od nje i njenih poduzeća potražuju.

04. svibanj 2024 13:38