Hrvatska
StoryEditor

Pula uvodi SMART parking koji štedi vrijeme i gorivo

10. Siječanj 2017.

Hrvatska gospodarska komora prepoznala je i podržala razvoj sustava naplate parkiranja SMART Parking, koji u Puli razvija domaća tvrtka. Cilj je smanjiti prometne gužve i olakšati vozačima obavljanje svakodnevnih obveza, i to tako da im se omogući rezervacija parkirnog mjesta u centru grada.

- Vozači će svoje parkirno mjesto rezervirati mobilnom aplikacijom, putem koje će imati uvid u status parkirnih mjesta na željenom parkiralištu. Pritom koristeći unaprijeđene oblike plaćanja, putem gledanja oglasa ili ispunjavanjem anketa te principom plaćanja parkinga po minuti - objasnio je direktor tvrtke Penta Mladen Pamić. Ušteda goriva i  ušteda vremena u traženju parkinga, a shodno tome i smanjena emisija fosilnih goriva samo su neke od prednosti ovog projekta koji je HGK podržala kroz vaučer u vrijednosti od deset tisuća kuna. Kros Moj EU projekt, Penti je tako pružena pomoć da pripremi projektnu dokumentaciju za  natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Zahvaljujemo na pomoći i potpori koju su nam pružili te na tome što HGK aktivno prati male poduzetnike i  programima ih potiče na daljnji razvoj - istaknuo je Pamić.

>>>Inovativni sustav protiv neovlaštenog parkiranja dobio nagradu Poduzetničkog kampa

Ovo nije prvi inovativni projekt tvrtke Penta. Od svog osnutka 1990. godine do danas, uz praćenje razvoja suvremene tehnologije, ova se informatička tvrtka razvila u jednog od vodećih integratora sustava, koji pruža kvalitetna i društveno korisna rješenja na području automatske identifikacije poput: sustava registracije radnog vremena, sustava za izradu, prodaju i kontrolu karata s nadzorom kretanja vozila u javnom prijevozu putnika, sustava za naplatu i kontrolu upotrebe javnih bicikala, sustava za kontrolu prolaza te naplate i kontrole parkiranja. Tehnička rješenja ove tvrtke već su prepoznata i primijenjena, ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama - Sloveniji, Srbiji, BiH te Makedoniji.

17. travanj 2024 15:52