Hrvatska
StoryEditor

Vrhunac vodenog vala u Zagrebu oko 16 sati

06. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Nakon obilnih kiša poplave prijete sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Izvanredna situacija u općini Cestica. Vodeni val, koji je iz Slovenije noćas oko tri sata ušao u Hrvatsku, poplavio je mjesta Lovrečan Otok i Brezje Otok, a prema posljednjim informacijama, nabujala Drava izlila se preko nasipa i ugrožava šezdesetak kuća u naselju Virje Otok.

Zbog vodostaja Save kod Jesenica jutros u 4 sata proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Aktiviranje odteretnog kanala Odra-Sava očekuje se između 10 i 12 sati, te je stoga prekinut promet svim cestama koje prolaze njime. Maksimum vodenog vala na području Zagreba očekuje između 16 i 17 sati.

Na branjenom području Banovina Sisak tijekom dana izdan je nalog za nastavak radova na nadvišenju nasipa kod Martinske Vesi i Željeznog Desnog, te je u 16,30 sati dato upozorenje za zatvaranje prometa na cesti Željezno Desno, Dubrovčak Desni. Radovi su tijekom noći pekinuti i nastaviti će se danas.

Na dijelu južnog nasipa retencije Lonjsko polje, koji je u izgradnji, poduzimaju se mjere zaštite dijela trase koji nije izveden. Također je izdan nalog za ispomoć vatrogasnih postrojbi na izradi zečjih nasipa. Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebno na Dunavu. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240.Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) jutros su priopćili kako visok vodostaj rijeke Save na zagrebačkom području te očekivano otvaranje odteretnog kanala Sava – Odra uzrokuje poteškoće u autobusnom prometu. Autobusne linije ZET-a koje pripadaju terminalu Savski most prometuju preusmjereno slobodnim prometnim pravcima. Izraženije su prometne poteškoće i na području Velike Gorice, a normalizacija prometa očekuje se nakon prolaska vodenoga vala, navode iz ZET-a.Maksimalna vrijednost vodostaja Save u iznosu od oko 420 centimetra očekuje se u gradu Zagrebu danas između 16 i 17 sati, uz mogućnost proglašenja izvanredne obrane od poplava, izvijestio je jutros u 5 sati Glavni centar za obranu od poplava. Na mjernoj stanici Preljev Jankomir vodeni val trebao bi proći oko 15 sati, uz mogućnost proglašenja redovitih mjera obrane od poplava i rasterećenja vode u kanal Odra, dodaje Centar.

18. svibanj 2024 21:44