Tvrtka Gotham Greens proizvodi i prodaje voće i povrće sa svojih farmi, smještenih na krovovima nebodera u New Yorku i Chicagu. I nisu jedini. Utemeljeni na principima permakulture, u velikim urbanim središtima SAD-a niču "farme" na neboderima, koje su, doslovce, skratile lance dobave voća i povrća, pa na tržnicu robu šalju - liftom!
Prije samo godinu dana, ideja da se krovove nebodera pretvori u urbane vrtove, spadalo je u kategoriju ekoloških pokreta. Međutim, ta se ideja pokazala i iznimno isplativom. Gotham Greens postao je jedan od ozbiljnijih dobavljača lokalno uzgojene hrane.
- Naša inspiracija je bila da ovdje u New Yorku imamo tako mnogo svježih proizvoda koji dolaze iz Kalifornije, a većina bosiljka dolazi iz Izraela. Vidjeli smo da postoji prilika da napravimo to malo drugačije, pa smo gledali gdje možemo pronaći neiskorišteni prostor na krovu koji bi u stvari mogao biti zemljište, i došli smo na ovu ludu ideju- direktorica marketinga Gotham Greena, Nicole Baum.
https://www.instagram.com/p/BLetB5Xjexo/?taken-by=gothamgreens
Bosiljak je glavna kultura koju uzgajaju u Gotham Greenu. Staklenike koje posjeduju, opremili su solarnim panelima, što garantira ne samo dobru iskorištenost prostora, već i pogon na čistu energiju. Njihov rad nije prošao neopaženo, pa je stigao i prvi veći ugovor, koji ovoj kompaniji garantira budućnost.
- Whole Foods nas je kontaktirao i rekao da želi izgraditi našu prvu trgovinu u Brooklynu i da želi raditi s nama. Za nas je to bio ostvarenje snova, pa smo nakon par godina otvorili ovu lokaciju u siječnju 2014. godine- rekla je Baum. Poljodjeljstvom na krovovima zgrada bave se i ljudi okupljeni oko tvrtke - udruge Brooklyn Grange.
https://www.instagram.com/p/BL3j-j5B-lD/?taken-by=brooklyngrange
Manje specijalizirani, Brooklyn Grange osim što proizvodi voće i povrće, žiteljima ovog grada služi i kao mjesto za proslave rođendana, svadbe, druženje, kopanje, igranje...
https://www.instagram.com/p/BMg8hc2hbwI/?taken-by=brooklyngrange
Brooklyn je, očito, samo središte nečega što ćemo u budućnosti zvati urbanom poljoprivredom. Još jedna kompanija, izrasla iz zelenog pokreta, je tvrtka Tri tipa iz Brooklyna.
https://www.instagram.com/p/BNhLkP1DmfE/?taken-by=3guysfrombrooklyn
Plasman robe nije nikakav problem u Brooklynu, dok god radi tržnica koju su otvorila ova trojica. Naime, otac jednog od trojice vlasnika, još je ‘70-ih imao ideju otvoriti tržnicu u radničkoj četvrti u kojoj bi svatko, bez obzira na platežnu moć, mogao kupiti svježe namirnice. Njegovu vizionarsku ideju realizirao je tek sin, Philip Penta, tako što je otvorio tržnicu, u kojoj se, između ostalog, preferira prodavati voće uzgojeno i na krovovima Brooklyna.
- Ovo je radnička četvrt, s nižom i srednjom klasom, ali vidimo mnogo gentrifikacije koja dolazi sa sjevera. Ljudi se šale da je ovo kao UN trgovina – svi su zajedno bez obzira na različitosti kako bi dijelili ponude i svježinu- kaže Penta.
https://www.instagram.com/p/BNwzlXFDBa7/?taken-by=3guysfrombrooklyn
Penta pojašnjava kako je tržnica postala gotovo znamenitost Brooklyna. Sva tri primjera ukazuju na ispravnost ideje: Razmišljaj zeleno, inovativno, lokalno..
https://www.instagram.com/p/BLt3pB8hNN8/?taken-by=brooklyngrange